Taisto Kuortti piti Kalle Päätalolle antamansa tiiliskivilupauksen

Suomalaisten perinnepuukkojen kanssa pitkän uran tehnyt Taisto Kuortti kirjoitti kirjan varhaisvuosistaan Pälkäneellä. Lisätietoja teoksesta voi kysyä Kuortilta puhelinnumerosta 0400 643206.

”Kirjoita tiiliskivi näistä lapsuuden muistoista, joille on yhdessä naureskeltu”, kehotti Kalle Päätalo kerran kahvikupin ääressä. Taisto Kuortti lupasi – mutta osin sattumalta tutuksi tulleelle kirjailijalle annetun lupauksen lunastamiseen vierähti vuosi jos toinenkin.

”Kappeen rannan poika” teki kuitenkin työtä käskettyä. Kuortin 452-sivuinen Laula poika näki päivänvalon syksyllä 2023, kun lähipiirin maanittelu projektin maaliin viemisestä teki lopulta tehtävänsä. Kirjassa käydään läpi Salmentaantiellä asuneen, vuonna 1943 syntyneen siirtolaislapsen varhaisvuosia – myös se, miten vuosikymmeniä kestäneet innostus laulamiseen ja kiinnostus puukkoihin saivat alkunsa.

– Olen yrittänyt pohjoispälkäneläistä historiaa ja perintöä ujuttaa siihen mukaan, Kuortti sanoo.

Kuortti on aiemmin kirjoittanut puukkoalan ammattikirjoja, ja noin viidessä vuodessa työstetty Laula poika on hänen neljäs teoksensa. Kirja päättyy kirjoittajan ensimmäiseen kansakoulun kesälomaan ja juhannussaunaan. Niinpä paljon jää vielä kerrottavaksi.

–  Olen elänyt aika värikkään elämän. Jatkoa on menossa tällä hetkellä kahden kirjan verran, Kuortti paljastaa.

”Laula poika” on Taisto Kuortin neljäs kirja.