Pälkäneen pääkallot naturalistisen tutkimuksen harhaa

Martin Stenberg.

Viime aikoina on keskusteltu ruotsalaistutkijoiden aikoinaan tekemistä kyseenalaisista ”pääkallotutkimuksista” Pälkäneellä. Yliopiston tutkijoiden mukaan ne kuuluivat sen aikaiseen tieteen valtavirtaan eivätkä ole enää ”muodissa”.

Tieteen luonteeseen kuuluva itseään korjaava ja virheensä myöntävä asenne näyttää toteutuvan valitettavan harvoin. Surulliset rotuopit periytyvät teologian ylioppilas Darwinin (1859) sosiaalidarvinistisista vaikutuksista sekä eläintieteen professorin Ernst Haeckelin perusteettomista ihmisen evoluutiotaruista (1912). Haeckelin ihmisevoluutio ilmeni muun muassa havainnekuvista, joita piirreltiin paljon ennen ihmisfossiilien löytymistä ja joissa oli kuvattu kehityskaarta simpanssin, orankin, gorillan ja Afrikan tummaihoisen välillä.

Onkin surullista, miten Australian ja Afrikan aboriginaaleja kohdeltiin. Kaikkein surullisimpia harhaoppeja ja tiedevilppejä oli Haeckelin sikiökehityksen rekapitulaatio-oppi, jossa sikiön koot ja muodot oli väärennetty. Sitä esitettiin suomalaisissa oppikirjoissa vielä 1990-luvulla. Darwin ylisti Haeckelin näkemyksiä ihmisen evoluutiosta ja sikiöopista. Aikoinaan englantilaisen tiedeyhteisön Piltdown -ihminen oli eräs surkeimmista väärennöksistä ihmisen ja apinan välimuotona, jota pidettiin yli 40 vuotta vankkana esimerkkinä evoluutiosta.

Rotuoppien edistäjiä löytyi myös Suomen akateemisista piireistä, muun muassa professori Federley, joka oli yksi eugeniikan lainsäädännön laatijoista. Hän oli myös perustamassa maailman ensimmäistä rotubiologian tutkimusinstituuttia Upsalaan 1921. Rotuhygienian mukaisesti ihmisiä voitiin jaotella muun muassa pääkallon, aivojen koon ja korvien muodon suhteen.

Sosiaalidarvinismin mukaan heikkojen ja vammaisten sekä etnisesti epäilyttävien ihmisten lisääntymistä pitää rajoittaa. Nämä ajatukset siirrettiin myös lainsäädäntöön, joka Suomessakin oli voimassa aina 70-luvun alkuun saakka. Lain mukaan vammaisten tai jopa etnisesti epäilyttävien ihmisten on suostuttava sterilisaatioon avioliiton ehtona. Tästä syystä Suomessa noin 7500 ja Ruotsissa noin 63 000 ihmisen perhe-elämä käytännössä tuhottiin (muista länsimaista puhumattakaan).

Nykyisin sikiöseulonnassa havaittujen sairauksien vuoksi usein suositeltavat abortit ilmentävät sosiaalidarvinismin jatkumoa, jossa lievästi vammaisten lasten ei edes toivota syntyvän?

Sosiaalidarvinismista on Nietzschen kautta lyhyt matka kansallissosialismiin ja evoluutio-oppien hyödyntämiseen natsisaksan poliittisessa propagandassa sekä ihmiskunnan häpeätahrana olevaan holokaustiin, jossa tuhottiin yli 6 miljoonaa juutalaista ja 1,5 miljoona romania.

Evoluutio rapauttaa ihmisarvon, sillä sen mukaan olemme vain kasa materiaa ja näin arvot ja ihmisyys on katoamassa. Koska evoluution mekanismit eivät toimi eikä luonnontieteellistä näyttöä ole saatu, olisi syytä kriittisesti arvioida materialismiin perustuvan naturalistisen tieteen harha-askeleita. Luonnontieteen näkökulmasta evoluutio on todistamatonta tieteismiä johtaen taikauskoon. Väittäähän se kaiken syntyneen tyhjästä, elämän sekä informaation ja älykkyyden ilmestyneen elottomasta eikä ihmisen tietoisuuttakaan juuri ymmärretä.

Olen täysin samaa mieltä professori Fingerroosin kanssa, että ”tietynlaista totuuskomission henkeä tarvitaan…”. ”Totuuskomission” eteen pitäisi saada poliittisten päättäjien lisäksi naturalistisen tieteen edustajat – on anteeksipyynnön aika!

Martin Stenberg (FT, VTM)