Kolmas kotimaani – ”Olen siis kolmoiskansalainen”

Postilaatikkoomme tulee noin kerran kuukaudessa lehti, joka on nimeltään ”Suvannon Seutu”. Siinä kerrotaan muun muassa Karjalan asioista, joihin muun muassa Sakkolan Vilakkala – äitini syntymäpaikka kuuluu. Se on Salkkolan, Metsäpirtin ja Vuokselan pitäjälehti.

Tämän vuoden viimeisessä lehdessä oli asiaa kolmesta tunnetusta suomalaisesta, jotka ovat kuolleet tämän syksyn aikana. He ovat Martti Ahtisaari, Aira Samulin ja Raita Karpo. Yhteistä heille oli karjalaisuus. Martti Ahtisaaresta lehdessä oli lyhyt elämänkerta. Seurasin myös televisiosta Ahtisaaren hautajaiset. Se oli yksi elämäni vaikuttavimmista hautaan siunaamisista.

Martti Ahtisaari nosti itse karjalaisuuden elämänsä kolmen tärkeimmän asian joukkoon. Minäkin voin yhtyä omalta osaltani samaan joukkoon. Olenhan puoliksi karjalainen. Laatokan Karjala on kolmas isänmaani tai oikeimmin sanoen äitini maa. Jos haluaisin nimetä elämäni merkittävimmät hautajaiset, ne luonnollisesti olisivat äitini ja isäni hautajaiset. Sitten tulee ehkä siskoni miehen ja vaimoni siskon ja äidin hautajaiset. Televisiohautajaisista luulen Martti Ahtisaaren hautauksen olleen puhuttelevimman.

Olen siis kolmoiskansalainen. Mitä sillä tarkoitan? Ensiksi sitä, että olen syntyisin Orivedeltä ja niin Suomen kansalainen. Toinen kotimaani on jäänyt nyt Venäjän rajan taakse, mutta sisälläni elää siirtokarjalaisuus. Olen osa sitä maata, jossa äitini sai syntyä ja kasvaa parikymppiseksi naiseksi. Kolmanneksi olen taivaan kansalainen, koska Kristus Vapahtajaani on kuolemallaan ja ylösnousemuksellaan ostanut minut tämän valtakunnan jäseneksi.

Hyvää joulun aikaa kaikille kanssamatkaajille, jotka teette matkaa kohti taivaallista isänmaata. Tulkoon joulun valo osoittamaan tiemme suuntaa sitä kohti.

Seppo Lahtinen

Pälkäne