Valtuuston kokoa pienennettävä – ”Valtuuston kokoa tulee pohtia erityisesti nyt, tiukan taloudenpidon aikana”

Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen myötä leijonanosa budjetistamme ja iso osa päätettävistä asioista on valunut Pirkanmaan hyvinvointialueen alaisuuteen.

Käsiteltäviä asioita on selvästi aiempaa vähemmän ja se vaikuttaa oleellisesti kokousten kestoon. Esimerkiksi viimeisin valtuuston kokous kesti alle puoli tuntia. Tuntuu kohtuuttomalta, että Kangasalan veronmaksajien varoja käytetään pikakokouksiin, joista maksetaan kokouspalkkio ja matkakulut 51:lle valtuutetulle. Unohtamatta paikalla olevia johtavia viranhaltijoita sekä kokoustekniikan asiantuntijoita.

Kun Kuhmalahti liittyi Kangasalaan lähes 15 vuotta sitten, valtuuston koko kasvoi 43:sta 51:een. Samanlainen tilanne nähtiin Ylöjärvellä Kurun ja Viljakkalan liityttyä Ylöjärveen.

Ylöjärvi onkin käynnistänyt pohdinnan valtuutettujen lukumäärästä ja päättää valtuutettujen lukumäärästä valtuuston kokouksessa 5.2. Nokialla on kaiken aikaa ollut 43 valtuutettua. Eikä Nokian kaupunginvaltuuston kokoa taatusti kasvateta nykytilanteessa.

Valtuuston kokoa tulee pohtia erityisesti nyt, tiukan taloudenpidon aikana. Kangasalan demokratia ”kustantaa” veronmaksajille arviomme mukaan noin miljoona euroa vaalikaudessa. Helposti voidaan arvioida, että alkuperäisellä, 43 valtuutetun kokoonpanolla toteutettu päätöksenteko olisi viidenneksen edullisempaa nykymalliin verrattuna.

Myös Kangasalan pitää seurata tässä asiassa aikaansa ja ryhtyä toimenpiteisiin valtuutettujen lukumäärän palauttamiseksi 43:een valtuutettuun. Lisäksi on tutkittava lautakuntarakennetta ja pohdittava, onko sitä mahdollista virtaviivaistaa – demokraattista järjestelmäämme kuitenkaan vaarantamatta.

Jokainen hallinnosta ja kankeasta päätöksentekokoneistosta säästetty euro kanavoituu kaikkien kuntalaisten, erityisesti lasten ja nuorten, sivistykseen ja hyvinvointiin.

Jussi Haavisto ja Riku-Sippo Uotila

Kaupunginvaltuutetut, Rehti Kangasala