Vieraaseen kulttuuriin tutustumista ja itsekseen pärjäämisen opettelua – italialaiset Lorenzo Salvadori Del Prato ja Giorgia Culque viihtyivät Suomessa

Onko se lumi? Tai luistelu, vai ehkä sittenkin mustamakkara? No ei.

Italialaiset vaihto-oppilaat nostavat Suomessa vietetystä ajasta esiin päällimmäisenä mieleen jääneenä asiana vieraaseen kulttuuriin tutustumisen ja itsenäisesti pärjäämisen.

Lorenzo Salvadori Del Prato sanoo olevansa innoissaan siitä erilaisesta kulttuurista, jonka hän pohjoisesta löysi.

– Se, miten kunnioittavasti sinuun suhtaudutaan, vaikka olisit vieras. Se, miten ihmiset kommunikoivat keskenään – ja yleinen siisteys ja puhtaus, hän listaa tekemiään mieluisia havaintoja.

Myös Giorgia Culque arvostaa sitä, miten paljon Suomessa vallitsee ihmisten keskinäinen kunnioitus ja kuinka ihmisillä on ollut aikaa pysähtyä juttusille ventovieraan kanssa.

Molemmat pitävät erittäin tärkeänä sitä, miten lyhytkin vaihto-oppilasaika avartaa omaa maailmankuvaa, kun tutustuu toisen maan ja kulttuurin ihmisten arkeen käytännön eikä vain teorian kautta.

Vaihto-oppilasviikolla italialaisoppilaat muun muassa tutustuivat erilaisiin talvisiin ulkoaktiviteetteihin, kävivät jääkiekko-ottelussa, pelasivat lautapelejä, vierailivat eri luokka-asteiden kouluissa – ja tekivät tietenkin kouluhommia sekä pääsivät harjoituttamaan kielitaitoaan.

Kun Kangasalan lukion Italia-projekti käynnistyi 20 vuotta sitten, tämän vuoden helmikuussa Kangasalle saapuneet parikymmentä vaihto-oppilasta eivät olleet vielä syntyneetkään. Vastavuoroisuusperiaatteella kangasalalaislukiolaiset matkaavat myöhemmin keväällä Milanon tuntumaan, jossa Primo Levi -lukion väki majoittaa heidät Italian-vierailun ajaksi.

Giorgia Culque ja Lorenzo Salvadori Del Prato tulivat vaihto-oppilaina talviseen Suomeen yhdessä parinkymmenen muun Primo Levi -lukion oppilaan ja muutaman opettajan kanssa.