”Erittäin merkittävää meille” – Pälkäneen kunnanjohtaja riemastui KHO:n Tavase-päätöksestä

– Positiivinen päätös, tiivistää Pälkäneen kunnanjohtaja Pauliina Pikka.

Korkein hallinto-oikeus torppasi maaliskuun lopussa päätöksellään Tavasen tekopohjavesihankkeeseen liittyvät suunnitelmat. Tekopohjavesilaitosta ehdittiin luonnostella Pälkäneen ja Kangasalan harjumaisemiin yli 20 vuotta.

Kiistanalainen hanke on kerännyt runsaasti vastustusta, koska sen on katsottu muun muassa vaarantavan osin suojellulla Natura-alueella sijaitsevan harju-, metsä- ja ranta-alueen luontoarvoja.

Kunnanjohtaja Pikka muistuttaa, että osaltaan myös sijainti aivan lähellä kuntakeskuksen asutusta olisi osaltaan ollut hankala yhtälö kunnan kehittämisen näkökulmasta.

Vuosikymmeniä kestäneessä lupa- ja oikeusprosessissa mukana oleminen on vienyt Pälkäneen kunnantalolla paljon työtunteja.

– Enemmän se on kuitenkin vienyt rahavaroja, kun kunta on joutunut käyttämään tekopohjavesi- ja lakiasiantuntijoiden apua, Pikka huomauttaa.

Hän uskoo hankkeen saapuneen nyt päätepysäkilleen.

Lopullisen päätöksen jatkosta tekee Tavase Oy:n suurimman osakkaan Tampereen kaupungin kaupunginhallitus, mutta jo aiemmin esimerkiksi kaupunginhallituksen konsernijaosto on ottanut esille tekopohjavesihankkeen kuoppaamisen. Myös Tampereen Veden johtokunta on ilmaissut viime vuonna kantanaan, että kaupungin tulisi satsata vesihuollon kehittämisessä mieluummin Ruskon uuteen vesilaitokseen.

 

Lue myös:

Korkein hallinto-oikeus kaatoi Tavasen

Pälkäneen kunnanvaltuuston vetoomus Tampereen kaupunginvaltuustolle Tavasen tekopohjavesihankkeen lopettamisesta Pälkäneen alueella

Vastaselitykset korkeimpaan hallinto-oikeuteen vaativat päätepistettä Tavasen tekopohjavesihankkeelle