Yrittäjä antaa täsmävinkit polkupyörän keväthuoltoon – tarkista ainakin nämä talven jäljiltä

On taas aika kaivaa polkupyörät talven jäljiltä varastosta käyttöön. Kangasalalaisen PR Bikesin yrittäjä Petteri Rajala neuvoo kiinnittämään huomiota erityisesti muutamaan kohtaan.

– Ensinnäkin pitää tarkistaa renkaat. Ovatko ne tyhjenneet? Ovatko renkaat ehjät? Miltä kulutuspinnat ja renkaan kyljet näyttävät?

Toinen tarkistettava asia on ketjut. Näkyykö ruostetta? Entä onko ketjuihin ahkeran rasvailun jäljiltä jäänyt kiinni likaa?

– Jarrut tulee myös ehdottomasti tarkistaa, Rajala jatkaa listaa.

Jarrut tulee testata ennen liikkeelle lähtöä. Testin voi tehdä siten, että painaa jarrukahvoja paikallaan ollessa ja liikuttaa samalla pyörää edestakaisin jarrut pohjassa. Pitävätkö jarrut? Liikkuvatko kahvat herkästi? Jarrukahva ei saa painua ohjaustankoon asti.

– Jos pyörä on vakikäytössä esimerkiksi työmatkoilla, sen sopiva huoltoväli on noin vuosi. Usein huoltovälit tuppaavat kuitenkin venymään turhan pitkiksi. En suosittele tätä, sillä pyörä pysyy pidempään hyväkuntoisena säännöllisellä huollolla, Rajala sanoo.

Petteri ja Sanna Rajala olivat katselleet polkupyöräliikkeelle tilaa ensin Lentolasta, mutta Kangasalantien varresta Pikkolasta löytynyt tila osoittautui heti tarkoitukseen sopivimmaksi.

Yrittäjyyttä takana muutama viikko

PR Bikes on palvellut asiakkaita Kangasalantien varrella Pikkolassa nyt muutaman viikon ajan. Yrittäjät, Ruutanassa asuvat Petteri ja Sanna Rajala, kertovat ensimmäisten viikkojen sujuneen hyvin.

Liike tarjoaa uusien polkupyörien myynnin lisäksi myös huoltopalvelut sekä perinteisille pyörille että sähköpyörille. Yritys tekee yhteistyötä useimpien työsuhdepolkupyöriä tarjoavien leasing-yritysten kanssa.

– Tällä hetkellä varsinkin gravel-pyörät ovat suosittuja. Ne ovat siis kippurasarvisia, maasto- ja maantiepyörän ominaisuuksia yhdisteleviä pyöriä, Petteri Rajala kertoo.

Aiempaa yritystaustaa Petterillä on perheensä pitämästä Vitanella-liikkeestä Tampereen Kauppahallissa. Sanna puolestaan toimii polkupyöräyrittäjyyden lisäksi myös urheiluhierojana.

Petteri on ollut tekemisissä pyörien kanssa koko ikänsä, ja huolloista hänellä on kokemusta 1990- luvulta lähtien. Yrittäjyyden alkutahdit polkupyöräalalle lyötiin korona-aikana.

– Kun pyöräilyn suosio tuolloin kasvoi, aloin huoltaa pyöriä enemmänkin kotimme autotallissa. Siitä idea sitten lähti, Petteri Rajala kertoo.