Mitä kalustoa kulkee aina paloauton mukana, entä kuinka paljon vettä mahtuu sen säiliöön? – Apulaispalopäällikkö kertoo paloautojen varustelun logiikasta

Mitä varusteita paloauto kuljettaa aina mukanaan? Paljonko vettä mahtuu sen säiliöön? Entä onko paloautojen varustelu identtistä eri hyvinvointialueilla? Kysyimme asiasta Pirkanmaan pelastuslaitoksen vs. apulaispalopäällikkö Lassi Kylälammilta.

Mitä varusteita peruspaloautossa on aina mukana?

– Paloauton varustukseen kuuluu paloletkua, erilaisia liittimiä ja suihkuputkia, raivauskalustoa – esimerkiksi lapioita ja harjoja – sekä hydrauliset pelastusvälineet, joilla voidaan hajottaa esimerkiksi autoja. Varusteluun kuuluu myös erilaisia köysiä, tikkaat, moottorisaha, valaisinkalustoa, liikenteenohjaus- ja varoitusvälineitä, paineilmalaitteet savusukellukseen, alkusammutusvälineinä neste- jauhe- ja hiilidioksidisammuttimia, pintapelastuspuvut ja siihen liittyvä välineistö sekä öljyntorjuntakalustoa alkuvaiheen toimiin. Lisäksi autoissa on lämpökamera tiedusteluun, aggregaatti sähkön tuottamiseen ja paljon muita pienempiä työkaluja ja laitteita.

Useissa paloautoissa on myös ensivastevarusteet, joilla voidaan auttaa ja tutkia potilaita. Paloauton säiliössä on vettä noin 2000 litraa.

Kuinka paljon varusteita auto pystyy kuljettamaan?

– Tämä riippuu täysin paloauton alustasta, korirakenteesta ja käyttötarkoituksesta.

Varusteet on pakattu järjestelmällisesti Onkkaalan VPK:n paloautoon.

Pakataanko varusteet paloautoon aina tietyn logiikan mukaisesti? Onko pakkaaminen samanlaista siis esimerkiksi Pirkanmaan paloautoissa ja Helsingin paloautoissa?

– Perusvalikoima kalustossa on melko samankaltainen koko Suomessa, mutta eri hyvinvointialueiden pelastuslaitosten kalusto ja sen sijoitus paloautossa eroavat hieman toisistaan. Eli paloautot Tampereella ja Helsingissä eivät ole keskenään täysin identtisiä.

Kuka huolehtii siitä, että paloautossa on aina varusteita riittävästi? Kuka tekee varsinaisen täyttötyön?

– Paloauton ryhmänjohtaja, joka usein on virkanimikkeeltään paloesimies, vastaa siitä, että paloauto tarkastetaan, huolletaan ja varusteet täydennetään asianmukaisesti. Käytännöntyön ja tarkastukset tekevät pääsääntöisesti palomiehet. Paloauto tarkastetaan joka aamu työvuoron alkaessa. Vapaaehtoispalokunnissa, joissa ei ole vakituista miehitystä, tehdään tarkastukset systemaattisesti erillisen ohjeistuksen mukaisesti. Kaikissa palokunnissa paloautot huolletaan aina hälytyksen jälkeen, kulloinkin tarvittavin toimenpitein.

Kuinka paljon autossa on pysyviä varusteita verrattuna kertakäyttöisiin varusteisiin?

– Suurin osa on monikäyttöistä. Kertakäyttöistä on oikeastaan vain öljyntorjuntaan käytettävät imeytystuotteet ja erilaiset ensivaste- sekä suojautumisvälineet. Sammutusvettä emme myöskään tietenkään käytä uudestaan.

Kuinka monta palomiestä yhteen peruspaloautoon mahtuu?

– Peruspaloautoon mahtuu kuusi henkilöä: ryhmänjohtaja, kuljettaja ja takapenkille neljä palomiestä. Pirkanmaan pelastuslaitoksen paloautoista osa on varusteltu niin, että takapenkillä istumapaikkoja on vain kaksi, jolloin auton vahvuus on maksimissaan neljä henkilöä.