Vetoomus Kangasalan päättäjille Kuhmalahdelta – kirjastoa ei saa lakkauttaa

Kangasalan kaupunki tekee parhaillaan palveluverkkosuunnitelmaa, joka suomeksi sanottuna tarkoittaa sitä, että kaupungin järjestämiä palveluja vähennetään ja lopetetaan. Jälleen kerran sakset osoittavat Kuhmalahdelle, tällä kertaa Pohjassa sijaitsevaan kirjastoon. Se onkin viimeinen Kuhmalahden alueella oleva Kangasalan kaupungin järjestämä palvelu, jota käyttävät kaikenikäiset asukkaat.

Kuhmalahden kirjastorakennus on suunniteltu ja rakennettu nimenomaan kirjastoa varten. Se on hyväkuntoinen ja viihtyisä, ja kirjastoon on liikuntarajoitteisilla esteetön pääsy. Kuhmalahden kirjastossa on todella monipuoliset valikoimat kirjoja, erilaisia äänitteitä sekä aikakaus- ja sanomalehtiä. Lehtiä ynnä muuta aineistoa voi myös käydä lukemassa kirjastossa. Lisäksi lapsille on oma, hauskasti sisustettu osasto, jossa on paljon laadukkaita lastenkirjoja.

Kirjasto on kuhmalahtelaisten monitoimitalo, jossa toimii myös täyden palvelun Posti. Se on hyvin tärkeä palvelu asukkaille ja kirjaston työntekijät hoitavat sitä oman työnsä ohella. Kuhmalahden kirjaston asiantunteva ja ystävällinen henkilökunta ansaitseekin erityismaininnan niin kirjaston kuin Postin hoitamisesta.

Kirjastossa on myös tietokoneita ja nettiyhteys, joita monet käyttävät esimerkiksi laskujen maksamiseen, jos kotona ei ole siihen mahdollisuutta. Samoin kopiointi-/tulostuslaite on ahkerasti käytössä. Lisäksi kirjastossa voi vaalien aikaan käydä antamassa äänensä ennakkoon. Kirjastossa voi järjestää erilaisia tapahtumia, tilaisuuksia ja näyttelyitä sekä vuokrata kaupunkikanootteja.

Parturikampaamon palvelut löytyvät myös rakennuksesta. Kirjasto/posti on monelle myös tärkeä kohtaamispaikka ja henkireikä arjen keskellä. Ja Kuhmalahden kirjastoa käyttävät myös naapurikunnissa asuvat kirjojen ystävät.

Kangasalan keskustassa ja sen tuntumassa on pääkirjasto, pienempi kirjasto sekä kirjastoauto eli runsaasti kirjastopalveluja lyhyellä säteellä. Miksi säästöt haetaan aina täältä, missä palvelut on jo leikattu olemattomiin ja välimatkat ovat pitkiä? Me kuhmalahtelaisetkin maksamme veromme – ja osaamme lukea.

Pienen kirjaston lakkauttamisesta syntyvillä säästöillä ei pitkälle pötkitä. Toisaalta rahaa liikenee vaikkapa Lamminrahkan jättikouluun, jossa käyttöaste on mitä on. Jos Kuhmalahden kirjasto/posti lopetetaan, Kangasalan itäisimmästä osasta tulee matkaa pääkirjastolle ja postiin jopa 60 kilometriä. Aika pitkä asioimismatka. Siinä saattaa käydä niin, että moni asukas siirtyy käyttämään pysyvästi naapurikuntien kirjastoja ja hoitaa samalla reissulla myös muut asioinnit.

Hyvä kaupungin päättäjä. Jos et ole vielä käynyt Kuhmalahden kirjastossa, niin tee se, ennen kuin on päätösten aika. Takaan, että yllätyt positiivisesti, sillä Kuhmalahden kirjasto on Helmi! Kuhmalahtelaiset haluavat kirjastonsa ja sen palveluiden säilyvän.

Sinikka Toivonen