Nopeimmilta renkaanvaihtajilta kysytään tällä viikolla taas malttia

Uusin painos tieliikennelaista hioi talvirengaspakkoa osan mielestä järkevämpään ja toisten mielestä epäselvempään suuntaan. Laki määrittää talvirenkaiden käyttöajan marraskuulta maaliskuulle, jos keli sitä edellyttää. Niinpä kuljettajalla on nyt itsellään vastuu arvioida, milloin on hyvä ajankohta vaihtaa autoon kesärenkaat.

Nopealiikkeisimmät ehtivät jo huhtikuun alussa vaihtaa hetkellisten kevään merkkien innoittamana menopeliinsä kesärenkaat. Nyt heiltä kysytään malttia. Tämänhetkisiin olosuhteisiin soveltumattomilla kesärenkailla liikkeelle lähtemisestä on alkuviikosta varoiteltu syystä, ja poliisikin suhtautunee kesärenkailla nyt sattuneisiin törmäilyihin ja ulosajoihin tiukemmin kuin ropisevilla nastarenkailla mummolaan tehtyyn äitienpäivävierailuun.

Mikäli sisäinen kello saa aikaan pakottavaa tarvetta puuhata auton parissa kevätvalmistelujen merkeissä juuri nyt, kannattaa into vielä toistaiseksi valjastaa muuhun kuin renkaanvaihtojärjestelyihin. Yksi tällainen kevättä odotellessa huomioitava seikka voi olla tuulilasi ja sen kunto.

Pieniä irtokiviä ja nastoja satelee tähän aikaan vuodesta tuulilasiin etenkin niin sanotuilla isommilla teillä liikkuessa. Osumajälkien ripeällä paikkauttamisella on vaikutus sekä liikenneturvallisuuteen että siihen, miten paljon kukkaronnyörejä joutuu raottamaan. Pienet ja sinänsä helposti paikattavat iskemät muuttuvat muun muassa lämpötilan vaihteluiden johdosta nopeasti isoiksi halkeamiksi, jotka eivät ole kovinkaan esteettisiä eivätkä lopulta myöskään turvallisia.

Tämän huomioi aikanaan myös auton katsastaja, joka viimeistään ohjaa autonomistajan hankkimaan uuden tuulilasin liikaa säröilleen lasin tilalle – syystäkin. Jos lasissa on halkeamia, naarmuja tai se on likainen, se vääristää kuljettajan näkyvyyttä ja tekee vaikeaksi havaita muita tiellä liikkujia, kuten autoja, jalankulkijoita ja pyöräilijöitä.

Onnettomuustietoinstituutin tilastojen mukaan tuulilasin puutteellinen kunto, sen likaisuus tai häikäisyn mahdollisuus esiintyi yhteensä joka kolmannessa henkilö- tai pakettiautolla ajetussa kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa vuosina 2013–2022. Kevätauringon häikäisyyn voi siis olla hyvä hetki varautua juuri nyt.