Paneelien asennus hyvässä vauhdissa aurinkopuistossa – katso jutusta myös laaja kuvagalleria rakenteilla olevasta puistosta

Paalutustyö menossa.

Aurinkopuiston paneelien asennus on edennyt ripeästi Pälkäneveden yritysalueella. Niin rakennuttaja Skarta Energyn kuin urakoitsija Solarigo Systemsin kelpaa esitellä työmaata, jossa paneeleista jo neljäsosa on asennettu.

– Asennus aloitettiin pääsiäisenä ja hyvin on edetty. Aurinkopaneelit ovat valmiina asennettuina elokuun loppuun mennessä, sanoo hankkeen rakennuttaja, projektipäällikkö Maria Wimmer Skarta Energy oy:ltä.

Wimmerin mukaan kaikki on valmista vuoden loppuun mennessä. Yleisöllekin puistoa esitellään syksyllä.

Huhtikuun 26. päivänä työmaalla on monta eri työvaihetta menossa. Seitsemän hehtaarin maa-alueella osassa tehdään perustuksia, toisaalla paalutetaan ja laitetaan telinerakenteita kuntoon ja valtavan kuran keskellä asennetaan paneeleita. Työmaalla hommia paiskii noin parikymmentä henkilöä.

– Kaksipuoleinen paneeli painaa sellaiset 40 kiloa. Käytännössä asennuksen hoitaa kaksi henkilöä yhdessä, sanoo hankekehityspäällikkö Roope Raisio Solarigo Systems oy:ltä.

Iso investointi kuntaan

Kunnanjohtaja Pauliina Pikka on innoissaan aurinkopuistosta. Se on merkittävä ensimmäinen vihreän energian investointi kuntaan. Hän kiittelee prosessin edenneen nopealla aikataululla.

Valmistuessaan puisto alkaa tuottaa 4,5 gigawattituntia sähköä, mikä vastaa noin 330 pientalon vuotuista sähkönkulutusta.

– Saamme sähköä aluksi kantaverkkoomme, mutta tässä avautuu mahdollisuus alueen tuleville yrityksille vierivoiman käyttöön. Kiinnostusta on ollut tällaiseen.

Pikan mukaan tulevalle yritysalueelle on kiinnostusta ilmaissut kolme yritystä, mutta tarkemmin hän ei voi tässä vaiheessa asiaa avata.

Kunta myi maa-alueen 140 000 euron hintaan Skarta Energylle. Pikan mukaan aurinkopuisto tuskin jää Pälkäneen viimeiseksi. Luopioisten suunnalle on kaavailuja jo tehty, mutta ne ovat vasta alkumetreillä.

Neljäsosa aurinkopaneeleista on jo asennettu.

Potentiaalia paljon

Aurinkoenergiassa on valtava potentiaali tulevaisuutta ajatellen. Viestintä- ja markkinointijohtaja Minna Koistinen näkee aurinko- ja tuulienergian täydentävän toisiaan. Yleensä silloin, kun tuulee, ei välttämättä paista aurinko – ja kun aurinko paistaa, ei puolestaan tuule.

Roope Raision mukaan Suomessa on hyvät edellytykset aurinkoenergian hyödyntämiselle.

– Aurinkopuisto tarvitsee hyvän maa-alueen aivan kuin tämä ja tietysti pitää olla infrastruktuuria rakennettuna. Ja toki kaiken pitää olla liitettävissä sähköverkkoon, Raisio sanoo.

Hänen mukaansa Suomessa paistaa aurinko riittävästi, joten tästä se ei jää kiinni. Suomessa energiapaletista pienempi osuus on aurinkosähköä kuin muualla Euroopassa.

– Kaksipuoleinen paneeli ottaa hyvin heijastusvaloa vastaan takakautta.

Itse paneelit tuodaan merikonteissa maahan. Ne valmistetaan Aasiassa. Muuten niin Skarta Energy oy kuin Solarigo Systems oy ovat kotimaisia.

Pauliina Pikasta kotimaisuuskin on hyvä asia, vaikka ei sinänsä kynnyskysymys.

Voisiko paneelien valmistus tulla joskus Suomeen?

– Mahdollisesti, mutta tämä vaatisi jo merkittäviä EU-tason linjauksia, Roope Raisio miettii.

Katso kuvagalleria: