Valtakunnallinen Retkeilyajo näkyy Kangasalla ja myös Pälkäneellä – yleisötapahtumaa vietetään Mobiliassa

Suomen ajoneuvohistoriallinen keskusliitto (SAHK) ry järjestää vuosittain Retkeilyajon. Tänä vuonna vuorossa on 64. Retkeilyajo, vuonna 1959 oli ensimmäinen. Tampereen Seudulla se on järjestetty kuusi kertaa aikaisemmin. Retkeilyajot järjestää Tampereen Seudun Mobilistit ry.

Retkeilyajon idea on harrastajien kokoontuminen ja yhdessäolo. Samalla esitellään Suomen liikkuvaa kulttuuriperintöä. Retkeilyajot ovat avoimet kaikille ajoneuvoharrastajille. Ajoneuvot ovat yli 30 vuotta vanhoja ajoneuvoja, jotka voivat olla hyväkuntoisia museorekisteröityjä tai museoajoneuvon ikäisiä ajoneuvoja.

Dodge PTH -S600 näyttää amerikkalaisten elokuvien koulubussilta. Auto on arvottu täyteen matkustajia, jotka pääsevät näin tutustumaan Retleilyajoihin, Museoajoneuvon päivän viettoon sekä Tampereen seudun historiallisiin tiekohteisiin. Kuva: Tommi Aromaa.

Ajo ajetaan lyhyellä (noin 90 kilometriä) ja pitkällä (noin 120 kilometriä) reitillä. Lähtö ja maali ovat Tampereella. Lyhyt reitti – vanhimmat ajoneuvot – palaa Kangasalan tapahtumakentän kautta kohti Tamperetta. Pidempi reitti kulkee Pälkäneen, Valkeakosken ja Ideaparkin kautta Tampereelle.

Yleisötapahtuma on Auton ja tien museo Mobiliassa Kangasalla. Ensimmäinen auto tulee Mobiliaan kello 10.30. ja viimeinen kello 13.20. Autot jatkavat matkansa tunnin tauon jälkeen. Ensimmäinen auto lähtee kello 11.30.

Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne pitää puheen Mobilassa kello 12.30.

Mobiliasta kaikki ajoneuvot ajavat Vehoniemen Automuseolle. Vehoniemenharjuntie on tapahtuman ajan yksisuuntainen Kangasalan suunnasta Pälkäneelle.

Tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa Retkeilyajolle on tehty laskelma sen hiilijalanjäljestä. Hiilijalanjäljen Tampereen Seudun Mobilistit ovat päättäneet kompensoida istuttamalla puita.