”Se on se pieni linkki luontoon” – Nämä asiat kannattaa huomioida viherkasvien valinnassa

Myös nuoret ja miehet ovat kiinnostuneita kasveista.

Kukkakauppa Opuntian yrittäjäpariskunnan Elina ja Jussi Kosken mukaan viherkasvit voivat olla taidetta.
VIHERKASVEISTA on tullut keskeinen osa suomalaiskotien sisustusta. Näin voi päätellä, kun kuuntelee tamperelaisen kukkakauppa Opuntian yrittäjäpariskuntaa Elina ja Jussi Koskea.

”Suomalaisten suhde viherkasveihin on tällä hetkellä todella tiivis. Mielestäni ihmiset puhuvat paljon niistä, ja viherkasvien kasvattaminen pistokkaasta asti on tosi suosittua”, Elina Koski kertoo.

Yrittäjien mukaan huippu viherkasvien suosiossa saavutettiin koronapandemian aikana. Silloin aikaa vietettiin paljon kotioloissa, minkä lisäksi kasveista haettiin myös turvallisuutta.

Myös korona-ajan jälkeen kysyntä on ainakin Opuntiassa pysynyt tasaisena. Liikkeeseen löytävät nykyään monenlaiset asiakasryhmät.

”Nuoret ja miehet ovat kauhean kiinnostuneita kasveista”, Elina Koski kuvaa.

Elina ja Jussi Kosken mukaan viherkasvien hoidossa kannattaa käyttää maalaisjärkeä. Esimerkiksi veden tarvetta kannattaa pohtia tilanteen mukaan.
ERILAISTEN viherkasvien tarjonta on runsas. Elina ja Jussi Kosken mukaan valinnanpaljouden keskellä oleellista on huomioida tila, johon viherkasvi aiotaan sijoittaa.

”Kaupassa neuvotaan ja kysellään kysymyksiä, että millaiseen paikkaan kasvi tulee”, Jussi Koski kertoo.

”Valon määrä on se avainsana – kasvi valitaan sen mukaisesti. Ihan paahteeseen ei voi laittaa läheskään kaikkea”, Elina Koski täydentää.

Paikan lisäksi sopivan viherkasvin valinnassa kannattaa Elina Kosken mukaan pohtia myös omaa hoitohalukkuutta. Toiset kasvit tarvitsevat paljon kastelua, mutta esimerkiksi mehikasvien ja kaktuksen ostaja selviää vähemmällä.

Huomioon kannattaa ottaa myös mahdolliset allergiat, lapset ja lemmikit. Esimerkiksi Opuntiasta löytyy nurkkaus, johon on koottu kissaystävällisiä kasveja.

Ihmisille allergisia reaktioita voivat aiheuttaa esimerkiksi muratit. Tässäkin tapauksessa tärkeintä on keskustella myyjien kanssa ja kertoa mahdollisista allergioistaan.

”Jos ei ole allergiadiagnooseja, voi huoletta ostaa kaupoista kasveja”, Jussi Koski muistuttaa.

Jussi Kosken mielestä viherkasvien suosio liittyy kaupungistumiseen. ”Halutaan pieni pala luontoa asunnon sisään”, hän ajattelee.
ELINA Kosken mukaan viherkasvien hoitaminen on ”täyttä terapiaa”. Sen lisäksi kasvit ovat sisutuksellisia elementtejä ja jopa taideteoksia, joilla voi luoda kotiin sisustukseen sopivaa tunnelmaa.

”Moni haluaa rehevyyttä ja viidakkomaisuutta. Jos on pelkistetty koti, yksikin upea kasvi on elementti siellä”, Elina Koski sanoo.

Viherkasvien suosiossa saattaa olla kaupunkiympäristössä kyse kaipuusta luontoa kohtaan. Opuntiassa tyypillisiä ovat juuri kaupunkiin muuttaneet asiakkaat, jotka kaipaavat uuteen asuntoonsa jotakin vihreää.

”Halutaan pieni pala luontoa asunnon sisään”, Jussi Koski kertoo.

Viherkasveilla asunnosta voi tehdä huomattavasti kodikkaamman.

”Se on se pieni linkki luontoon. Vaikka asunto olisi kuinka hienosti sisustettu, niin kyllä siellä pitäisi olla myöskin vähän sitä vihreää.”