Luontoilta

Hyvä Pirkka-Pekka Petelius. Lähestyn luontoiltaa ensimmäisen kerran. Aikaisemmin en ole rohjennut. Kaikki kysymykseni eivät ole ajankohtaisia, sillä muutamasta tapahtumasta on kulunut jo vuosia.

No kuitenkin kysyn, mitä olisi pitänyt tehdä kun hirvi tuli huvilatontillemme. Kuulin rytinää ja säntäsin pihalle. Suuri uroshirvi nojasi hataraan ulkovajaamme, nousi takajaloilleen ja kallisti vajan melkein kumoon. Sitten se pakeni tenniskentän poikki silloiset verkkoaidat niskassaan viereiselle kalliolle.

PPP: Varmaankin hankit tenniskentälle vahvat aidat.

 

Oli utuinen talvi-iltapäivä kun viereisestä Suulissaaresta loikki kaksi ilvestä Kankahuvenlahden poikki jään yli Hasianlahden aina sulaa vuolletta kohti. Sulan havaittuaan pedot palasivat saunarantaan ja minut kalliolla nähtyään ne loikkivat Aitoon kylän suuntaan.

PPP: Aina kannattaisi pitää kamera viritettynä.

Hiihtoladulla ilves hyppäsi ladulle parinkymmenen metrin päähän eteeni. En pysähtynyt vaikka säikähdin. Ensimmäisessä mutkassa laavun kohdalla ilves hyppäsi ladulta syrjään.

PPP: Ilves ei käy ihmisen kimppuun, ei ainakaan hiihtäjän.

 

Honkalan VPK:n kirkastusjuhlatalon viereisellä niityllä uroskarhu kiersi ympyrää aamulla seitsemältä. Välillä se pysähtyi ja tuijotti linja-autoa odottaneita aitoolaisia. Noin viiden minuutin mittaisen näytöksen jälkeen otso löntysteli Järvisen Arin ja Outin komean talon sivuitse kohti eteläisen Suomen suurinta erämaata, Laippaa. Olisiko pitänyt pelätä?

PPP: Karhu on vaarallinen silloin kun ihminen osuu sen ja pentueen väliin. Uroskarhu yleensä hiukan ärhentelee ja häipyy.

Mistä johtuu, että suuri muurahaispesä on häipynyt pikavauhtia, vaikka en ole tehnyt sille mitään?

PPP: Ehkä joku on käynyt siinä pissalla.

Tuijotin auton ikkunasta viittä metsäpeuraa, jotka seisoivat kymmenen metrin päässä tien vieressä metsikössä paikallaan kymmenen minuuttia. Kysyn vuorostani, miksi niitä oli kahden tunnin päästä enää kolme?

Muuan kylän aseenkantaja oli ampunut niistä kotiportailtaan kaksi.

 

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.

Helsingin kaupunginvaltuuston luontoasiantuntija Matti Taina (sd) ei uskonut, kun kerroin nähneeni Itäväylällä näkövammaisten Iris-talon kohdalla metson ja koppelon lentävän naima-asennossa kohti etelää. Lysti loppui kun ne osuivat edellä ajaneen auton kattoon. Metso jatkoi matkaa ja koppelo putosi viereisen pienen lammikon rannalle.

Uskotko sinä?

PPP: Pakko kai tuokin on uskoa.

 

 

Kommentointi on suljettu.