Opetus jatkuu tuttuna ja turvattuna

Kolmas–yhdeksäsluokkalaisille suunnattua kuoroa ohjaavan Ive Riihimäen mukaan Valkeakoski-Opiston alle siirtyminen ei ole näkynyt opistolaisten arjessa millään tavalla. ”Karaokekuorona” eli varsin vapaata ohjelmistoa soveltavana kuorona touhuavaan ryhmään uskaltaa siis hyvin lähteä mukaan.

Entisen Kangasala-opiston ensimmäinen lukukausi Valkeakoski-opiston osana päättyy näinä viikkoina.

Yhdistyminen on tarkoittanut kahden laajan, vankan ja perinteikkään mutta keskenään hyvin erilaisen opiston sulauttamista yhteen. Toinen on maaseutuopisto, jossa opetusta on pyritty antamaan tasaisesti koko seudulla, toinen paljolti yhteen paikkaan sitoutunut kaupunkiopisto.

Kangasalan osastonjohtaja Satu-Marjo Alahautala kertoo että kevät on ollut kiireinen mutta kaikkineen hyvä: sekä opiskelijoiden että henkilöstön palaute uudistuksesta on ollut pääosin positiivista. Opiskelijoiden kannalta monikaan asia ei ole loppujen lopuksi muuttunut.

Iso opisto on toki tuonut mukanaan lisää byrokratiaa ja roppakaupalla uusia käytäntöjä. Samalla se kuitenkin kasvattaa huomattavasti mahdollisuuksia kehittää ja suunnitella opetusta. Esimerkiksi erilaisten projektien hakeminen ja projektirahoituksen saaminen käy isossa opistossa helpommin kuin pienessä.

– Hyvään vauhtiin on päästy. Vaativin tehtävä henkiläkunnalle on ollut uudenlaisten työtapojen ottaminen käyttöön. Käytännöt ovat olleet erilaisia meillä ja Valkeakoskella.  Muun muassa seuraavan lukuvuoden suunnittelu aloitetaan nyt paljon aikaisemmin kuin ennen, Alahautala kertoo.

 

Iso opisto auttaa sivukylien opetusta

Liittyminen osaksi Valkeakoski-opistoa ei muuttanut henkilöstön määrää Kangasalla eivätkä työntekijöiden toimipaikat vaihtuneet.

Satu-Marjo Alahautalan mukaan myöskään kaukana keskustasta sijaitsevien alueiden kurssitarjonnassa ei tarvitse pelätä heikennyksiä, pikemminkin päinvastoin.

– Opettajien saaminen kaukana oleviin toimipisteisiin on välillä ollut vaikeaa. Nyt meillä aikaisempaa enemmän resursseja käyttää reuna-alueiden opetukseen, koska oman opiston sisältä saadaan enemmän tunteja ja henkilökuntaa, hän sanoo.

Kaiken kaikkiaan opiston opiskelijoiden mahdollisuudet löytää ja valita mieleisiään kursseja ovat kasvaneet kaikilla kolmella paikkakunnalla. Valkeakoski-opiston vuotuinen opetustuntimäärä on nyt noin 29500 tuntia, ja kaikki se on koko alueen asukkaiden käytettävissä.

Elokuun alkupuolella ilmestyy koko opiston yhteinen esite, jollainen on uutta Kangasalan ja Pälkäneen alueella.

– Koko kurssitarjonnan näkeminen helpottaa varmasti opiskelijoiden liikkumista rajojen yli. En usko, että Kangasalta on nykyään kovin suuri kynnys lähteä Valkeakoskelle tai Pälkäneelle harrastamaan, kun ollaan saman opiston sisällä, Alahautala sanoo.