Kovasikajuttu Navetalla

 

Kovasikajuttu kertoo Pertti Kurikan nimipäivät -punkyhtyeen tarinan.

Kovasikajuttu on elokuva Suomen kovimmasta punk-yhtyeestä, Pertti Kurikan Nimipäivistä. Bändin kehitysvammaiset jäsenet Pertti, Kari, Toni ja Sami esiintyvät isolla asenteella ja ylpeydellä.

Elokuvajuhlien palkintopöytiä putsannut ja elokuvakriitikoilta ylistystä kerännyt Kovasikajuttu huipentaa lauantaina Mikkolan Navetan keväisen dokumenttielokuvasarjan. 6.4. kello 14 alkavassa esityksessä on mukana edustava joukko elokuvan tekijöitä: tuottaja Sami Jahnukainen, ohjaaja Jukka Kärkkäinen, ohjaaja J-P Passi sekä leikkaaja Riitta Poikselkä. Mielenkiintoisia keskusteluja siis on luvassa.

Luopioisten Mikkolan Navetan dokumenttielokuvasarjan teemana on musiikki tunteiden tulkkina. Erittäin laadukas sarja päättyy punkkiin seikkailtuaan niin taistelulaulujen kuin Suomi-iskelmänkin maisemissa.

 

Punk elää!

Palkittu dokumentti teki Pertti Kurikan nimipäivät -yhtyeestä maailmanlaajuisen ilmiön. Yhtyeessä soittavat Kari Aalto (vasemmalla), Pertti Kurikka, Sami Helle ja Toni Välitalo. Kuva: J-P Passi. Mouka Filmi Oy.

Kovasikajuttu on tarina keski-ikäisten muusikoiden tiestä tuntemattomuudesta suuren yleisön suosioon. Matkalle mahtuu riitoja, rakastumisia ja suuria tunteita, pitkiä päiviä äänitysstudiossa ja kiertueilla. Keikkamatkoilla itketään, nauretaan, juodaan ja tapellaan siitä, kuka saa istua edessä. Seuraavaksi sovitaan ja käydään varmuuden vuoksi vielä kehumassa bändiä yleisön joukossa.

Biiseissä lauletaan yhteiskunnan epäkohdista, mutta myös arkisemmista asioista, kuten aina yhtä ikävistä jalkahoidoista tai asuntola-asumisen kurjuudesta. Sanoituksissa kunniansa saavat myös päättäjät sekä ihmiset, joilla on vielä parannettavaa asenteissaan kehitysvammaisia kohtaan.

Kovasikajuttu on elokuva punkin syvimmästä olemuksesta. Se on tarina vammaisten kapinasta valtavirtaa vastaan. Hurmaava dokumentti ei esitä kehitysvammaisia punkkareita pällisteltävinä kohteina, vaan aktiivisina oman elämänsä sankareina.

 

Kehuja ja palkintoja

Kovasikajuttu -dokumentin ohjaajat Jukka Kärkkäinen (oikealla) ja J-P Passi saapuvat lauantaina Mikkolan Navetalle kertomaan, miten palkittu elokuva syntyi. Kuva: Milla von Konow

Kovasikajuttu on kehuttu ja palkittu. Se sai Suomessa parhaan dokumenttielokuvan Jussin 2013 ja jatkoi voittokulkuaan voittamalla yleisöäänestyksen Yhdysvalloissa järjestettävillä South Texas Southwest-musiikkifestivaaleilla. Kansainvälisessä levityksessä Kovasikajuttu kulkee nimellä The Punk Syndrome.

Dokkari on aiemmin kahminut palkintoja muun muassa Visions du Réel -filmifestivaaleilla, moskovalaisilla filmifestivaaleilla sekä kotimaassa Jussi-gaalassa sekä Tampere Film Festivalissa. Menestyksen myötä myös yhtyeellä on riittänyt keikkoja ja ulkomaan kiertueita.

Elokuvan on tuottanut Mouka Filmi ja sen, kuten muutkin elokuvasarjan dokumenit, tuo Mikkolan Navetalle Eila Ranta. Elokuva esitetään yhteistyössä Valkeakoski-opiston kanssa.

 

 Päivi Loukamo