Nykytanssia Mikkolan navetalla – esityksen jälkeen ehkä tiedät, mitä on buto

Tanssiesitys yhdistelee nykytanssia ja butoa osin improvisaation keinoin. Buto on jokaisen ihmisen omasta historiasta ja kehosta kumpuavaa liikettä, joka arvostaa ihmisyyden keskeneräisyyttä.

Hutera Dance Companyn tanssiteos Veden reitillä – vehreällä raitilla esitetään lauantaina Mikkolan Navetan puistossa Luopioisissa. Esitys kertoo tarinoita ja löytää historiallisia kerroksia paikasta, johon on tärkeä palata toistuvasti joko vuoden kiertoa tai muuta tarkoitusta mukaillen. Se on modernin tanssin keinoin kerrottu liikkeellinen tarina paluusta paikkaan, joka on sama, mutta kuitenkin muuttunut ajan myötä. Vesi ja sen kierto puissa, ihmisissä ja luonnossa on jatkuvan liikkeen elementti, jota tanssi myös ilmentää. Erilaiset tunnelmat tulevat eläväksi kunkin tanssijan omakohtaisessa tulkinnassa. Naisten hahmot eri aikakausilta kohtaavat elämää, sen valoja ja varjoja, yhdessä ja erikseen.

Kesällä 2019 Hutera-ryhmä vieraili Luopioisissa tanssiteoksella Verson muisto. Ryhmän prosessinomaisen ja pitkäjännitteisen työtavan mukaisesti viime kesän tapahtuma toimii innoittajana ja perustana tälle uudelle Veden reitillä – vehreällä raitilla -esitykselle. Myös Pytingin alueen komeat puut luovat oivan ympäristön tapahtumalle. Tanssiesitys yhdistelee nykytanssia ja butoa osin improvisaation keinoin. Buto on jokaisen ihmisen omasta historiasta ja kehosta kumpuavaa liikettä, joka arvostaa ihmisyyden keskeneräisyyttä. Esitys sisältää myös teatterin ja visuaalisen taiteen elementtejä. Samaan aikaan samassa pihapiirissä on esillä Muodonmuutoksia ry:n Rihmastoja-näyttelykokonaisuus, jonka työt keskustelevat tanssiesityksen kanssa.

Huteralla omaleimainen tyyli

Hutera Dance Company on ammatillinen tanssiryhmä, joka talvisin harjoittelee ja esiintyy lähinnä Helsingissä, mutta etenkin kesäisin myös muualla Suomessa. Ryhmä etsii aktiivisesti tanssille vaihtoehtoisia esitys- ja toimintaympäristöjä ja haluaa tuoda tanssiesityksiä kaikkien ulottuville, joskus myös siten, että niihin voi törmätä vaikka sattumalta. Ryhmän pitkäjänteinen yhteistyö mahdollistaa omaleimaisen tyylin luomisen ja kehittämisen. Esitykset muodostuvat ainutkertaisiksi yhteydessä kuhunkin ympäristöön ja tapahtumapaikkaan. Tanssi tuo esiin valittujen paikkojen menneisyyttä ja niiden herättämiä tunnelmia uudella tavalla luoden ilmaisutapoja tässä hetkessä; historiallisia tapahtumia ei siis esitetä, vaan ne löydetään. Tanssiesitys sopii kaikille ja on maksuton. Sen toteutumista on tukenut Luopioisten Säästöpankkisäätiö. Hutera Dance Companyn nykytanssiesitys lauantaina kello 15 Mikkolan Navetan ja Pytingin pihapiirissä.