Vanha pankkirakennus taipui remontissa sujuvasti seurakuntatoimistoksi – katso laaja kuvagalleria remontoiduista tiloista

Tiimihuoneita, puhelinkoppeja, ryhmätiloja, hiljainen työtila. Tätä kaikkea löytyy Kangasalan seurakunnan uusista seurakuntatiloista Kuohunharjuntiellä Kangasalan keskustasta. Remontti uusissa tiloissa alkaa olla loppusuoralla, viimeisiä hienosäätöjä vielä tehdään.

– Sähköasennuksia, viimeisiä viilauksia ja kalusteiden asennuksia, seurakunnan talouspäällikkö Henri Lehtola listaa vielä työn alla olevia töitä.

Vanhaan pankkirakennukseen tehdyissä uusissa tiloissa työskentelee yhteensä 40 henkilöä. Tammikuun lopussa muutto on vielä hieman kesken: siellä täällä näkyy muuttolaatikoita, eivätkä kaikki kalusteet ja tavarat ole vielä löytäneet lopullisia paikkojaan.

Vanhan seurakuntatoimiston Myllystenpohjantiellä piti olla tyhjänä ja siivottuna tammikuun lopussa. Uusiin tiloihin muutettiin myös Huutijärveltä ja Tapulinmäeltä, mistä taloon siirtyivät puutarhuri,  erityisammattimies, kiinteistöhuolto, suntiot ja ruokapalvelu.

– Uudet tilat on suunniteltu tiimihuoneiden pohjalta. Esimerkiksi papit työskentelevät omassa tiimihuoneessaan, diakonit yhdessä, nuoriso-ohjaajat yhdessä ja kiinteistöhuolto yhdessä. Itse työskentelen samassa huoneessa – niin sanotussa triangelissa – henkilöstöpäällikön ja kirkkoherran kanssa, Lehtola esittelee.

Avokonttorin hälyä ja hälinää torjutaan erillisten neuvotteluhuoneiden ja pienten puhelinkoppien avulla. Alakerrasta löytyy hiljainen työhuone, johon voi vetäytyä tekemään hiljaisuutta vaativia töitä.

– Suunnittelussa kuunneltiin työntekijöiden ajatuksia ja toiveita alusta asti. Henkilöstö on päässyt siis vaikuttamaan tilojen toteutukseen. Seuraavaksi luomme uusiin tiloihin yhteisiä pelisääntöjä yhdessä, seurakunnan henkilöstöpäällikkö Sari Lehtinen kertoo.

Asiakkaille uudesta toimistorakennuksesta tutuimmaksi osaksi tulee asiakaspalvelutilat, jotka sijaitsevat pääaulasta katsottuna oikealle.

Henkilöstöpäällikkö Sari Lehtinen ja talouspäällikkö Henri Lehtola omassa tiimihuoneessaan. Samassa huoneessa työskentelee myös kirkkoherra Seppo Jarva. Lehtolan takan näkyy sisäänkäynti erilliseen neuvottelutilaan.

Talon historia saa näkyä

Vanhaa pankkirakennusta on jätetty tietoisesti edelleen näkyville. Sekä ala- että yläkerran pankkiholvit ovat paikoillaan: yläkerran holvissa sijaitsee nyt iso neuvotteluhuone ja alakerrassa arkisto.

– Olikin onni, että löysimme rakennuksen, johon laajalle arkistollemme löytyi sopiva tila valmiina, Lehtola mainitsee.

Talon historia näkyy myös ryhmätilojen nimissä, joista löytyy esimerkiksi Taaleria ja Penninkiä. Puhelinkoppien seiniä koristavat kuvat Kangasalan näkötorneista.

Uudessa seurakuntatoimistossa on neliöitä noin 950, mikä on parisataa enemmän kuin vanhassa toimistossa Myllystenpohjantiellä. Neliöistä osansa vievät yläkerran kaksi vuokra-asuntoa, ja kun työntekijöitä on siirtynyt tiloihin muualtakin, tilaa jää kaikkiaan hieman vähemmän kuin vanhoissa toimitiloissa oli.

Talon suojeltu, punatiilinen ulkokuori on käytännössä ennallaan. Yksi ulko-ovi on tehty diakonien toimistoon ja yksi ikkuna lisää rakennuksen torin puoleiseen päätyyn. Toki myös risti koristaa nyt talon tiiliverhoilua.

Entisen pankkirakennuksen hankinta sinetöitiin kirkkovaltuustossa marraskuussa 2019. Seurakunnan Myllystenpohjantien vanhat toimitilat puretaan uuden kaavan myötä lähivuosina.

Remontin kokonaisbudjetti painui lopulta lähelle kahta miljoonaa euroa. Sisätiloissa peruskorjaus on ollut laaja ja kaikki pinnat on uusittu. Laajaan pankkisaliin saatiin tehtyä pienempiä huoneita väliseinien avulla.

– Työntekijät – minä myös – ovat olleet tyytyväisiä uusiin tiloihin. Vanha pankkirakennus on taipunut hyvin seurakunnan tarpeita varten. Kovin moni seurakunta ei voi sanoa, että osti pankin. Me teimme kuitenkin niin, ja olemme ylpeitä uusista ja hieman epätavallisista tiloistamme, Lehtola toteaa.