Ajatuksiani kunnanjohtajan valinnasta – ”nyt on muutoksen aika”

Kunnanjohtaja on viranhaltija, joka yhteistyössä kunnanhallituksen kanssa johtaa kuntaa. Kunnan muodostavat sen asukkaat. Kunnat ovat ison muutoksen äärellä, jos eduskunnassa oleva sote-lakipaketti tulee hyväksytyksi. Kunnilla on edessään isot taloudellisesti haasteet. Nyt valtion myöntämien erityisvaltionosuuksien vuoksi kuntatalous on vain ohimenevästi parantunut. Kuntien tärkeimmät tulonlähteet ovat valtionosuudet ja verotulot. Verotulojen määrä on suorassa suhteessa kunnan elinvoimaan, työntekemiseen, yritystoimintaan ja asukaslukuun.

Kunnan vetovoima ja tunnettuus ovat kunnan valoisan tulevaisuuden perusedellytyksiä. Tulevan kunnanjohtajan tulee työssään yhdessä kunnanhallituksen kanssa erityisesti panostaa kunnan markkinointiin ja positiivisen kuntakuvan luomiseen. Jos sote-lakipaketti tulee hyväksytyksi, kunnat muuttuvat sivistyskunniksi. Tulevan kunnanjohtajan tulee olla hyvin perehtynyt sivistystoimeen. Pälkäneellä sote-palvelujen järjestäminen on siirtynyt kuusi vuotta sitten yhteistoiminta-alueelle. Olemme tietyllä tavalla ottaneet jo askeleen kohti tulevaa sote-järjestelmää.

Sivistystoimen laaja-alaisesta tuntemuksesta on tässä mahdollisessa muutoksessa iso hyöty. Tutkimusten mukaan työssä olevien ihmisten odotukset työelämästä ovat muuttuneet. On entistä tärkeämpää, että työntekijä kokee työnsä merkitykselliseksi. Väestö odottaa entistä enemmän sujuvia arjen palveluita ja hyvää palvelukokemusta. Kunnan ylimmän, operatiivisen johtajan, kunnanjohtajan tulee näitä asioita edistää. Haasteet ovat isot ja ne entisestään lisääntyvät.

Torstaina 4.2. tapahtunut Pälkäneen uuden kunnanjohtajan valinta on kunnalle iso asia. Kunnan menestys ei ole kuitenkaan pelkästään kunnanjohtajan vastuulla, vaan siihen vaikuttavat viranhaltijoiden lisäksi luottamushenkilöiden ja myös kaikkien kunnan asukkaiden toiminta. Marsalkka Mannerheim aikanaan sanoi, että pienen kansakunnan suurin voimavara on yksituumaisuus. Niin on myös pienen kunnan.

Pälkäneen vahvuudet tulee saada täysimääräisesti käyttöön, esimerkiksi luonto, liikuntamahdollisuudet ja valokuituverkko. Yksituumaisuudella kunnan vahvuudet tulevat käyttöön ja Pälkäne jatkossa tunnetaan nykyistä paremmin hyvän asumisen ja sujuvan arjen kuntana. Nyt on muutoksen aika. Toivon, että tuleva kunnanjohtaja kaikin keinoin ryhtyy edistämään yksituumaisuutta Pälkäneellä.

Rainer Zeitlin

kunnanvaltuutettu, kok