Ajankohtaisia terveys- ja terveydenhoitohuolia

Kuntavaalit lähestyvät. Elämme sikäli erikoisia aikoja, että valtakunnanpolitiikka tullee vaikuttamaan äänestystulokseen enemmän kuin aikaisemmin. Me allekirjoittaneet Kangasalan kaupunginvaltuuston Kokoomus-ryhmän jäsenet haluamme ilmaista huolemme tärkeistä ja kiireistä kannanottoa kaipaavista asioista, sillä vaalien aikaan näitä on myöhäistä kommentoida.

Näyttää vahvasti siltä, että Suomen hallitus tulee hyväksymään sotelain pykälän, jossa eri sairaanhoitopiirien ja kuntien omistamia suomalaisen terveydenhuollon ylpeyden aiheita, tekonivelsairaala Coxaa, kansainvälistä tunnustusta saanutta Tampereen Sydänsairaalaa ja monia maakuntia palvelevaa Fimlabia tullaan rinnastamaan yksityisiin yhtiöihin. Tämä tarkoittaisi yhtiöiden toiminnan suurta vaikeutumista tai jopa toiminnan lopettamista. Tämän kauhuskenaarion toteutuessa tulisimme menettämään jotain erityisen arvokasta, millä voi jossakin elämämme vaiheessa olla merkitystä meille kaikille.

Meidän pirkanmaalaisten lisäksi myös muiden suomalaisten on ollut mahdollista valita hoitopaikakseen Coxa tai Sydänsairaala, mutta nyt tämä etuus on vaarassa poistua. Asia on valiokuntien käsittelyssä vain 26.2.2021 saakka. Valinnanvapauden nimissä olisi tärkeää, että vielä viime metreillä pyrkisimme vaikuttamaan tähän kukin omien kontaktiemme kautta. Adressit.com – sivustolle on avattu mahdollisuus allekirjoittaa vetoomus näiden yhtiöiden säilymisen/toiminnan turvaamiseksi.

Toinen lähiajan murheemme ovat lähestyvien vaalien järjestelyt. Ymmärrämme täysin vaalitoimitsijoiden todellista huolta tartunnoille altistumisesta sen vuoksi, että numero pitää fyysisesti käydä piirtämässä kuponkiin. Näkemyksemme mukaan äänestystä voitaisiin siirtää joko parilla kuukaudella, jolloin saataisiin lisäaikaa organisoida vahvalla tunnistuksella tapahtuva nettiäänestys ja itse tautitilanne ehkä olisi lämpimien säiden myötä helpompi TAI vaihtoehtoisesti jopa syksyyn asti, jolloin myös toivottavasti kattavampi rokotustaso toimisi lisätukena äänestäjien ja vaalityöntekijöiden suojaamiseksi.

Valtuustokauden pidentämisenkään ei pitäisi olla ongelma; niin on poikkeustilanteissa toimittu aiemminkin. Nykytekniikkaa hyödyntämällä saataisiin katetuksi suurin osa äänioikeutetuista, ja muille – ”tunnuksettomille” tai vaikkapa eristyksessä tai sairaalahoidossa oleville – voitaisiin miettiä eri käytäntöjä joko postitse tai kotona tapahtuvan äänestyksen muodossa. Uskomme tämän olevan mahdollista; järjestelläänhän vahvoilla pankkitunnuksilla arjessa monia muitakin henkilökohtaisesti tärkeitä asioita yksityisyydensuojaa vaarantamatta.

Politiikka ja poliittiset intressit eivät saa mennä terveyden edelle.

Heini Kivimäki-Hietanen

Merja Hackspik-Tuomisto

Teija Kulmala

Soili Uotila-Välimäki

Saana Vahvelainen

Pertti Alanko

Jussi Haavisto

Mauri Jussila

Heikki Lyytinen

Mikko Meurman

Mika Ollila

Tapio Tulenheimo