Oskarintien kulku tulee turvata myös poikkeustilanteessa

Puuteollisuusyrityksessä tapahtuneen räjähdyksen ja sitä seuranneen tulipalon seurauksena Oskarintie täyttyi taas pelastusyksiköistä 17.2.2021. Edellisestä tulipalosta ehti kulua vain reilu kuukausi.

Onnettomuus on aina tragedia yrittäjälle. Tapahtumat ovat kuitenkin vaikeuttaneet myös monen kuntalaisen arjen sujumista sekä horjuttaneet alueen asukkaiden turvallisuuden tunnetta. Liikenteen katkaiseminen on turvallisuustekijä koko Paavolanharjun alueelle, sillä kyseinen katu on ainut autojen kuljettava kulkureitti kahdelle eri omakotitaloalueelle sekä päiväkodille. Entä jos onnettomuuden aikana olisikin tarve päästä nopeasti kulkemaan alueelle tai alueelta?

Teollisuusrakennuksessa tapahtuneiden onnettomuuksien aikana kulku omaan kotiin tai omasta kodista on saattanut katketa kokonaan, ja lapsia on jouduttu saattamaan päivähoitoon jopa kävellen Onkkaalantien varresta. Vaihtoehtoista kulkureittiä ei ainakaan lumihankien aikaan ole pystytty osoittamaan.

Oskarintietä kuljetaan paljon myös jalan ja pyörällä. Kyseinen reitti teollisuusrakennuksen ohi on monen lapsen päivittäinen koulutie. Nyt sattunut räjähdys osoittaa, että vaaraa saattaa aiheutua myös teollisuusyrityksen ohikulkijoille. Asemakaava-alueiden teistä vastaa kunta. Siksi tähän asiaan tulee puuttua pikimmiten ja käynnistää vaadittavat toimenpiteet, jotta reitti on tulevaisuudessa turvallinen ja toimiva – myös poikkeustilanteissa.

Olen välittänyt kuntalaisten huolen Oskarintien tilanteessa kunnan johtaville viranhaltijoille jo tammikuun tulipalon jälkeen sähköpostilla. Kunnassa tulee selvittää pikaisella aikataululla mahdolliset vaihtoehtoiset (ympärivuotiset) kulkureitit sekä – mikäli mahdollista – linjata kokonaan uudelleen Oskarintien alkupää pois teollisuusyrityksen välittömästä läheisyydestä. Näin toimimalla turvataan jatkossa alueen arjen sujuvuus ja turvallisuus myös onnettomuuden sattuessa.

Mirva Kittilä

Kunnanvaltuutettu

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja