Pälkäneen tontinvuokrausehdot kaipaavat viilausta

Lieneekö koronan ansiota, sillä asuintalojen rakentamisessa on tapahtunut Pälkäneelläkin pientä vilkastumista. Myös tonttien vuokraaminen on nyt mahdollista, hyvä niin, mutta porkkana puuttuu. En edes harkitsisi vuokratonttia kunnanhallituksen esittämillä ehdoilla, sillä nykyisillä asuntolainan ehdoilla se ei ole taloudellisesti järkevää. Kymmenessä vuodessa olisin maksanut vuokrina tontin hinnan kunnalle, eikä se edelleenkään olisi oma. Tampereelta saa vuokratontin lähes samalla hinnalla, tosin se on pienempi.

Edellisellä vaalikaudella esitimme myös tonttien vuokraamista Perttu Pohjanperän kanssa, mutta silloin aika ei ollut otollinen tälle vaihtoehdolle.  Esityksessämme oli myös porkkana, eli maksettu vuokra olisi hyvitetty kauppasummasta oston tapahtuessa, niin pitäisi olla nytkin.

Tulevalle talonrakentajalle tulisi olla oikeasti jotain hyötyä vuokraamisesta. Esimerkiksi näin: Vuokrasumma per vuosi viisi prosenttia tontin kauppahinnasta ja mikäli vuokraaja ostaisi tontin viiden vuoden kuluessa vuokra-ajan alkamisesta, maksettu vuokra hyvitettäisiin kauppasummasta. Näin rakentajan alku olisi taloudellisesti hieman kevyempi.

Kummastusta herättää myös kunnanhallituksen tonttivuokrausehdoissa kunnanjohtajalle annettu avoin valtakirja vuokrahinnan alentamisesta. Voiko vuokra siis olla jotain yhden ja kymmenen prosentin väliltä. Epäselväksi jää myös miltä alueilta ja mitä tontteja vuokrataan?

Timo Ailio

Terve! Pälkäne yhteislistan kuntavaaliehdokas Pälkäneellä