Huuto korvesta – terveydenhuoltopalveluista Luopioisissa

Olen tutustunut viime päivinä kahteen jokaisen pälkäneläisen terveyden hoitamisen kannalta tärkeään dokumenttiin ja hermostunut.

Ensimmäinen verenpainetta nostava dokumentti on Pälkäneen kunnanhallituksessakin käsitelty Kangasalan vuoden 2022 sote-alueen talousarvio. Ensi vuosi on viimeinen ennen siirtymistä koko Pirkanmaan hyvinvointialueeseen. Fiksut kunnat pitävät huolta, että palvelut ovat hyvässä kunnossa, kun päätöksenteko siirtyy maakuntatasolle. Tämä onkin huomattu Kangasalla, jonka talousarviossa esitetään 23 uutta sosiaali- ja terveydenhuollon vakanssia tavoitteena lakisääteisten palvelujen tuottaminen määräajassa.  Näistä Pälkäneelle on tulossa YKSI Kukkiakotoon.

Miten reagoivat Pälkäneen päättäjät tähän? Vaatimalla kustannussäästöjä! Tämä on siis vastaus kahden vuoden takaiseen yli 1600 nimen adressiin ja vuosi sitten tehtyyn lääkärien määrää koskeneeseen kuntalaisaloitteeseen. Ihmettelen linjaa erityisesti nyt, kun odotusaika kiireettömään hoitoon on nyt Luopioisten terveysasemalla ylittänyt nykyisen lain salliman kolmen kuukauden rajan. Terveydenhoitolain mukaan kunnan on järjestettävä terveydenhuoltopalvelut lähellä asukkaita, myös haja-asutusalueella. Maan hallitus vaatii, että ensi vuoden loppuun mennessä kiireettömään hoitoon pitää päästä 7 vuorokaudessa ja on luvannut tähän myös rahaa.

Viimeisten viikkojen kokemukset Kangasalan tiedotusilmapiiristä ovat uskomattomia. Luopioisten terveysasema ei enää saa kertoa milloin kaikille lääkäreille saa ajan kiireettömään hoitoon Luopioisten ja Pälkäneen terveysasemalle, jollei varmasti ole varaamassa aikaa itselleen. Mutta emme ole ainoita, jotka eivät saa tietoa ja joiden kommentteja ei kuunnella. Sain käsiini Aluehallintoviraston 5.10. Kangasalan kaupungille lähettämän selvityspyynnön, jossa se pyytää Kangasalta selvitystä lääkäriin pääsystä Luopioisten terveysasemalla.  Avi haluaa tietää todellisen kiireettömän hoitoon pääsyn odotusajan ja muun muassa tarkan selvityksen siitä, mikä on lääkäritilanne Luopioisissa ja Pälkäneellä.

Näitä asioita selvitetään jo kolmatta kertaa (Avi:n arviointikäynti 19.11.2019, Avin jatkoselvityspyyntö 18.3.2020 ja mainittu 5.10. lisätietopyyntö). Edes viranomaiset eivät saa Kangasalta tietopyyntöihinsä kunnollisia vastauksia.

Kuntalain mukaan kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä ei ole vain oikeus saada tietoja, vaan lisäksi on oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Meillä periaate näyttää olevan päinvastainen… Nyt katseet kääntyvät valtuustoon.

 Leena Ilmola

Kommentointi on suljettu.