Voimistelijat kävivät kulttuuriretkellä Kuhmalahdella – retkellä tutustuttiin voimistelun kantaäiti Kaarina Karin elämään ja sen eri vaiheisiin

Arja Marttala Kaarina Karin sukuhaudalla.

Kangasalan Naisvoimistelijoiden kiltalaisten kesäretki toteutui helteisenä torstaina 4. elokuuta jäsentemme Marja-Liisa Lehdon ja Onerva Arran suunnitelman mukaan. Lähdimme Kuhmalahdelle naisvoimistelun kantaäiteihin kuuluvan Kaarina Karin (1888–1982) jäljille tutustumaan hänen elämänsä vaiheisiin. Historia kertoo hänestä muun muassa professorina, lääkärinä, voimistelunopettajana ja Suomen Naisten Liikuntakasvatusliiton puheenjohtajana.

Kirkkomaalla kohtasimme Kuhmalahti-asiantuntijan Arja Marttalan, joka toimi emäntänä ja oppaana retkellämme. Ensimmäisen katsauksen kohteestamme saimme Kaarina Karin sukuhaudalla, minkä jälkeen siirryimme kauniiseen puukirkkoon. Oppaallamme oli paljon kiinnostavaa kerrottavaa sekä Karista että Kuhmalahden kirkosta.

Vallan mielenkiintoinen paikka oli Kuhmalahden kotiseutumuseo, jonka Marttala tunsi kuin omat taskunsa. Yllätysvieraaksi saapui paikkakuntalainen Jukka Kari, jolla oli kertoa omakohtaisia muistoja sukulaistädistään.

Kesäloman tullessa lapset ensin jännittivät tätiä, mutta makoisat tuliaiset tekivät tehtävänsä. Kaarina Karilla oli tapana pitää ovet auki Helsingin ja Kisakallion voimisteluystäville Nuurusniemen kesäkodissa. Välillä sinne saattoi tupsahtaa parikymmentäkin naista yhtä aikaa. Kaarinan kotiapu Alma Järvinen juoksi Jukan kotiin hakemaan leipää, perunoita ja maitoa ensi hätään.

Oli hauska kuulla, että Alma oli oikeassa paikassa. Hän oli tullut 14–vuotiaana

Jukka Kari kertoi omakohtaisia muistojaan Kaarina Karista. Kuva: Arja Marttala.

pälkäneläistyttönä opettaja Fanny Niemiojan suosituksesta hoitamaan Kaarinan äitiä, ja hän jäikin professori Kaarina Karin oikeaksi ja vasemmaksikin kädeksi, todella moniosaajaksi, yli 60 vuodeksi.

Nautimme kahvit viehättävän hirsirakennuksen suojissa ja ihailimme kuhmalahtelaisten yhteistyön tuloksia.

Viimeinen vierailukohteemme oli kuuluisa Taidepappila. Taiteilija Teemu Luoto perehdytti meidät näyttelyyn ennen siirtymistämme taiteen poluille ihmettelemään ja ihastelemaan.

Kiitos, lähimatkailu on upeaa!

Ryhmän puolesta,

Sinikka Nokkonen

Retkeläiset yhteiskuvassa Kuhmalahden kirkon edessä.