MAINOS

Miten uusi vene kannattaa rahoittaa?

Kuva: Pexels.com

Pian jäät alkavat sulamaan, linnut visertämään ja venekuume iskemään yhtä kovaa tai jopa kovemmin kuin aikaisempina vuosina. Tämä on näkynyt myös venekaupoissa ympäri maailman.

Suomessa veneiden menekki on ollut lähivuosina niin voimakasta, että tehtaat ovat joutuneet sanomaan “eioota”. Veneen hankinnassa yhdeksi tärkeimmistä asioista nousee veneen rahoitus. Millä vene kannattaa rahoittaa?

Rahoituksessa on hyvä ottaa huomioon niin oma taloudellinen tilanne kuin se, mistä rahoituksen aikoo hankkia. Siksi vertailemmekin nyt suomalaisten yleisimpiä tapoja rahoittaa veneunelmia.

Veneen rahoittaminen osamaksulla

Olet varmasti kuullut osamaksusta. Sen avulla ostetaan niin huonekaluja, remonttitarvikkeita, talon osia kuin myös erilaisia menopelejä, kuten autoja ja veneitä. Veneen osamaksu toimii samaan tapaan, kuin autonkin osamaksusopimus.

Sopimus solmitaan rahoitusyhtiön kanssa ja veneen myyjä on ikään kuin välikätenä. Veneen saa itselleen, mutta osamaksun eriä maksetaan joka kuukausi rahoitusyhtiölle. Vene on osamaksukaupassa ikään kuin vakuutena.

Jos kävisi niin, ettei veneen eriä pysty maksamaan, siirtyy veneen omistajuus rahoitusyhtiölle. Puolestaan kun kaikki osamaksut on maksettu, tämän jälkeen veneen omistajuus siirtyy täysin sen ostaneelle osapuolelle.

Osamaksusta kannattaa aina pyytää ensin tarjousta, jotta nähdään todelliset vuosikulut.

Veneen rahoittaminen vakuudettomalla kulutusluotolla

Venelaina on välillä välttämätön, sillä monellakaan ei ole varaa ostaa venettä suoraan säästörahoilla. Harvoin veneen ostaminen käy heräteostoksena, vaan sen hankinta on useamman vuoden summa.

Pankista haettavat lainat vaativat yleensä aina vakuuksia, jonka vuoksi vakuudettomat lainat ovat yhä suositumpia veneen hankintaa pohtiessa. Vakuudeton kulutusluotto on loistava tapa rahoittaa vene varsinkin, jos lainapäätöksen saamisella on kiire.

Lainapäätöksen voi saada veneen ostoa varten jopa muutamassa minuutissa ja kimalteleva horisontti on taas yhden askeleen lähempänä omaa arkea. Kannattaa täyttää lainahahemus ja selvittää, millaiset lainaehdot itselle tarjotaan.

Veneen rahoittaminen vakuudellisella lainalla

Yksi vaihtoehto saada venelaina on anoa vakuudellista lainaa. Yleensä laina anotaan pankista. Lainaa vastaan täytyy yleensä olla vakuuksia, joilla mahdollinen laina vakuutetaan.

Vakuutena toimivat yleensä kiinteä omaisuus, kuten asunto, kesämökki, kiinteistösijoitukset tai esimerkiksi arvotavarat. Myös arvopaperit tai muu arvonsa säilyvä omaisuus saattaa käydä vakuutena pankissa.

Veneen rahoittaminen omilla säästöillä

Toiset veneet ovat edullisempia kuin toiset ja sen vuoksi osa haluaa ostaa oman veneen mahdollisimman pitkälle omilla säästöillä. Veneen ostaminen säästörahalla voikin olla toimiva ratkaisu, mutta se ei aina ole kannattavaa.

Jos tilillä on tuhansia euroja ja vene syö suurimman osan säästöistä, ei rahaa pahan päivän varalle juuri jää. Tämän lisäksi osamaksut ja lainat tarjoavat joustavuutta. Lainoihin voi esimerkiksi anoa maksuvapaita esimerkiksi kesälomien ajaksi, jolloin rahaa ei tiettyinä kuukausina edes mene lainanlyhennyksiin.

Jos säästöjä on kertynyt todella paljon, niin silloin säästöillä veneen ostaminen voi joidenkin mielestä olla hyvä vaihtoehto, kun juoksevia kuluja lainan vuoksi ei jää pyörimään.

Muista laskea todelliset kulut

Veneen rahoitusta anoessa on tärkeintä tietysti tuijottaa todellisia kuluja, jotka koostuvat lainan erilaisista maksuista. Näitä voivat olla tilinavausmaksu, korot tai esimerkiksi tilinhoitomaksut. Kysy aina lainan tarjoajalta todellisia kuluja, jotta piilokuluja ei synny.

Tämän lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota veneestä aiheutuviin hoidollisiin kuukausittaisiin kuluihin. Venepaikan vuokraus, pelastusliivien ostaminen, polttoaine, talviaikainen veneen säilytys ja muut pakolliset juoksevat kulut ovat osa veneenomistajan arkea. Venettä täytyy myös huoltaa ja moottoreiden huoltaminen voi olla kallista puuhaa varsinkin vieraan käsissä.

Veneen rahoitus on kannattavaa, kunhan ottaa selvää tarkasti, mitä kuluja missäkin tilanteessa tulee. Ei siis muuta kuin tuulta purjeisiin ja ennakkoluulottomasti täyttämään lainahakemuksia.

MAINOS