MAINOS

Millainen sähkösopimus nyt kannattaa tehdä?

Sähkön hinnat ovat laskeneet viime vuodesta ja ihmiset ovat päässeet nauttimaan edullisemmasta sähköstä. Sähkökriisi ei kuitenkaan vielä välttämättä ole ohi, ja katseet kääntyvät monilla jo tulevan kesän, syksyn ja talven hintoihin.

Mikä sähkösopimus nyt kuluttajana kannattaa tehdä?

Määräaikainen sähkösopimus lukitsee kiinteän hinnan

Suurin osa suomalaisista on perinteisesti lukinnut sähkösopimuksen hinnan määräajaksi. Tässä etuna on vakaa ja kiinteä hinta koko sopimuskaudelle.

Tavallisessa markkinatilanteessa määräaikainen sähkösopimus onkin ollut varsin fiksu vaihtoehto. Tarjouksena on voinut olla etuja perusmaksuista, ja hintataso yleisesti ottaen hyvin maltillinen.

Sähkömarkkinoiden tilanne on nyt kuitenkin oleellisesti muuttunut, eikä epävakaassa tilanteissa voida olla varmoja sähkön tulevasta hinnasta. Tämä näkyy kalliimpina määräaikaisina sopimuksina, kun sähkön futuurihinnat ovat etenkin tulevalle talvelle yhä jokseenkin koholla.

Milloin määräaikainen sähkösopimus kannattaa?

  • Haluat lukita vakaan kiinteän hinnan
  • Sähkön hinnan jatkuva seuranta ei innosta
  • Olet valmis maksamaan määräaikaisen hintaa koko sopimuskauden

Pörssisähkö on hintatietoisen valinta

Pörssisähkö on kasvattanut suosiotaan merkittävästi kuluttajien keskuudessa. Kun pörssisähkön hinta onkin vuoden alussa pysynyt ennakoitua paljon maltillisempana, valitsee moni tämän markkinahintaisen sähkön määräaikaisuuden sijaan.

Pörssisähkössä sähköyhtiön marginaali on yleensä pieni, eikä sopimukseen sitouduta. Siksi se onkin pitkässä juoksussa ollut yksi parhaista sähkösopimustyypeistä.

Kaikille spot-hintaan perustuva pörssisähkösopimus ei kuitenkaan sovi. Sähkön spot-hinnat vaihtelevat tunneittain, ja sähkö voi paikoitellen olla hyvinkin kallista. Esimerkiksi vielä joulukuussa sähköstä maksettiin Nordpool-sähköpörssissä keskimäärin lähes 30 senttiä.

Pörssisähkö sopii:

  • Markkinahintaista sähköä etsivälle
  • Kulutusta halvempiin tunteihin optimoivalle
  • Mahdollisen hintanousun riskin ottavalle

Muidenkin toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hinnat laskevat nyt

Pörssisähkö ei ole ainut vaihtoehto määräaikaiselle kiinteälle sopimukselle. Tavallisessa toistaiseksi voimassa olevassa sähkösopimuksessa hinta vaihtelee esimerkiksi kuukauden tai parin välein, mutta ei läheskään yhtä usein kuin pörssisähkössä.

Nyt halvimmat sähkösopimukset ovat myös tässä sopimustyypissä paljon edullisempia kuin syksyllä ja alkutalvesta.

Hinta laskee kuitenkin hitaammin kuin pörssisähkössä tai uudessa määräaikaisessa sopimuksessa. Moni sähköyhtiö onkin ilmoittanut jo etukäteen laskevansa myöhemmin keväällä hintoja.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus sopii kuluttajalle, joka ei halua sitoutua määräaikaiseen sähköön nykyisellä hintatasolla, vaan odottaa mieluummin mahdollisia parempia tarjouksia.

Kilpailu asiakkaista ajaa sähkösopimusten hintoja alas

Kuluttajat juoksevat nyt edullisemman sähkötarjouksen perässä markkinoilla. Sähköyhtiöiden välinen kilpailu on selvästi koventunut viime syksyyn nähden, kun iso osa sähköyhtiöistä lopetti kokonaan määräaikaisten sähkösopimusten myynnin oman alueensa ulkopuolelle.

Jokainen yhtiö päättää itse oman toimintamallinsa ja hintojen lisäksi yhtiöt ovat joutuneet vastaamaan kuluttajille erilaisilla muillakin palveluilla, kuten digitaalisilla sovelluksilla, joiden avulla omaa sähkönkulutusta pystyy seuraamaan tarkasti.

Kevättä kohden sähköyhtiöitä on ilmestynyt määräaikaisten sopimusten markkinoille yhä enemmän. Sekä pienet että isommat sähköyhtiöt ovat nyt pystyneet suojaamaan sähkösopimuksia futuurimarkkinoilla – ja kilpailua ajaa hiljalleen myös yleistä hintatasoa alaspäin.

Eniten sähkösopimusten hintaan vaikuttaa silti markkinatilanne ja sähköfutuurien hinta. Sähköyhtiöt hakevat kuitenkin ennen kaikkea voittoa, ja sähköfutuureita halvemmalla määräaikaisia sopimuksia ei voida myydä.

Valoa näkyy tunnelin päässä sähkömarkkinoilla

Vuoden 2023 alussa sähkön hinnat ovat laskeneet merkittävästi vuoden 2022 lopun sähkön hinnoista. Tämä on näkynyt paitsi pörssisähköasiakkaiden kukkarossa, myös uutta määräaikaista sopimusta tekevien joukossa.

Väliinputoajina ovat nyt kuitenkin kalliiseen määräaikaiseen syksyllä sitoutuneet. Lähtökohtaisesti määräaikainen sähkösopimus sitoo koko sopimuskaudeksi, joten kalliistakaan määräaikaisesta sopimuksesta ei ole helppoa irtautua.

Sähkön futuurimarkkinat määräävät pitkälti määräaikaisten kiinteiden sopimusten hinnat, ja ainakin tällä hetkellä ennakoidaan aiempaa kohtuullisempia hintoja. Vanhoihin halpoihin sähkön hintoihin tuskin ollaan ihan heti palaamassa, mutta muutaman vuoden päästä tilanne voi olla eri.

MAINOS