Kahden vuoden pysäkillä kevätaurinko paistaa – ”Vuosi 2023 on alkanut edelleen epävarmassa maailmantilanteessa, mutta me kunnassa pyrimme keskittymään tärkeisiin perustehtäviimme”

Kevätaurinko lämmittää niin luontoa kuin mieltäkin. Kaksi vuotta Pälkäneen palveluksessa on täynnä. Mieleni on rauhallinen ja seesteinen. Parin vuoden takaisesta, jokseenkin kaoottisesta tilanteesta on tultu kohtaan, jossa tiedämme missä olemme ja mihin suuntaan olemme kulkemassa. Tie ei näytä pelkästään suoralta ja aurinkoiselta. Edessämme on tie, joka varmasti pitää sisällään mutkia ja kuoppia, mutta vie meitä joka tapauksessa eteenpäin askel kerrallaan.

Vuosi 2023 on alkanut edelleen epävarmassa maailmantilanteessa, mutta me kunnassa pyrimme keskittymään siitä huolimatta tärkeisiin perustehtäviimme: kuntalaisten hyvinvointiin ja kunnan elinvoiman kehittämiseen. Näiden kahden vuoden aikana on ollut ilo huomata, että emme tee työtämme yksin. Meillä on Pälkäneellä tukenamme lukuisa joukko erilaisia toimijoita: aktiivisia kyliä, järjestöjä, yhdistyksiä ja yrityksiä. Toivomme, että saamme myös Pirkanmaan hyvinvointialueesta vielä hyvän kumppanin kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen, vaikka moni asia onkin vielä avoinna käytännön yhteistyön toteuttamisessa.

Pauliina Pikka.

Vuosi 2021 oli meille väestön kehityksen suhteen poikkeus yli 10 vuoden aikajanalla. Silloin kuntamme asukasluku kasvoi ja myimme tontteja selvästi enemmän kuin monina muina vuosina. Valitettavasti tuo hyvä suuntaus ei jatkunut vuonna 2022 enää alkuvuoden jälkeen. Tonttimyynti pysähtyi kuin seinään Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. Korona-aikana muuttoliike lähti suuntautumaan aiempia vuosia enemmän maaseudulle, mutta nyt se on jälleen palautunut koronaa edeltäville uomilleen eli kasvu keskittyy suurempiin kaupunkeihin sekä niiden välittömiin kehyskuntiin. Uskon kuitenkin vahvasti, että meidän kaltaisellamme kakkoskehänkin kunnalla on kehittymisen mahdollisuuksia ja kun oikein pitkällä perspektiivillä katsotaan, niin Pälkäneen asukasmäärä on pysynyt kohtuullisen vakaana halki vuosikymmenten. Kunnassamme on monia ainutlaatuisia asioita, joita pystymme hyödyntämään ja jotka tekevät meistä erityisen kokoistemme joukossa.

Viime vuosi oli meille aktiivinen kaavoituksen vuosi ja sama suuntaus jatkuu tänäkin vuonna. Kaavoituksen tehostamisella pyrimme luomaan yhä parempia asuin- ja yritysympäristöjä kuntaamme. Pyrimme olemaan vahva toimija myös ympäristötoimissa. Kunnassa tapahtuvista ilmastoteoista tiedotamme Ilmastovahti-palvelussamme. Hyvän luontosuhteen kehittymiseen panostamme jo varhaiskasvatuksessamme ja perusopetuksessamme.

Valon määrän lisääntyminen on varma merkki siitä, että kesä alkaa olla lähellä. Kesä on Pälkäneellä aivan erityisen hienoa ja eloisaa aikaa. Kylät heräävät eloon, väkimäärä lisääntyy ja pellot antavat parasta antiaan. Olen saanut kohdata Pälkäneellä satoja ihmisiä ja tutustua kymmeniin yrityksiin näiden parin vuoden aikana. Olen kiitollinen jokaisesta kohtaamisesta. Kunnanjohtajaan ollaan välillä yhteyksissä mitä mielenkiintoisimmista asioista. Aina en ole ehkä osannut toivotulla tavalla auttaa, mutta yleensä olen niissä tapauksissa löytänyt jonkun toisen, joka osaa. Onneksi on hieno tiimi tukena ja hyvä verkosto eri yhteistyötahojen kanssa. Yksin ei kukaan pärjää, mutta yhdessä meillä menee kyllä aika mukavasti!

Iloa, valoa ja toivoa kevääseen ja kesään kaikille pälkäneläisille sekä täällä muuten viihtyville!

Pauliina Pikka

Pälkäneen kunnanjohtaja