Aitoon ”kunnan” kyläkirja – historiaa laitetaan parhaillaan kansien väliin

Aitoossa työstetään parasta aikaa Aitoon kylien yhteistä kyläkirjaa nykyisiä ja tulevia sukupolvia varten. Aihehan kiinnostaa, koska halutaan merkitä muistiin mitä joskus ennen on tapahtunut edellisten sukupolvien elon aikaan.

Aitoo on myös monella tapaa erikoinen kylä, sillä se ei ole vain yksi kylä niin kuin moni ulkopuolinen voi luulla. Historia kertoo myös sen, että taannoin isännät olivat sitä tekemässä omaa pitäjää, joka ei sitten toteutunut. Mahdollisesti samat isännät perustivat myös kansakoulun ja lupasivat maksaa opettajan palkan? Tämä hanke kyllä toteutui, mutta se myöhemmin sosialisoitiin (kunnallistettiin). Kirkkoakin haviteltiin ja tonttikin oli katsottu, mutta tämä jäi toteutumatta. Kylässähän oli ja on vieläkin monta eri koulua, vaikka nykyiset kunnan isännät ovat niitä useaan otteeseen yrittäneet lakkauttaa. Miksi, sillä sakissahan tyhmyys ja koulukiusaaminen tiivistyy oppimisen ”kustannuksella”? Mitkä ovat olleet ne kustannussäästöt lakkautettujen koulujen kohdalla?

En tarkkaan tiedä, kuinka vakavasti on joskus taannoin keskusteltu neljän kunnan yhteen liittymisestä eli Kuhmalahti, Luopioinen, Pälkäne ja Sahalahti vai onko tämä vain tarua, huhua?
Mikähän olisi tämän yhteisen neliapilan, kunnan tilanne tänään kaikkien lakkautuksien ja sotesotkujen aikana? Tätä ”utopiaa” emme ole päässeet kokemaan!

Tässä tänään ja nyt odottelemme työn tulosta eli kirjan valmistumista. Ehdotan, että siitä tehtäisiin myös E-kirja, josta julkaistaisiin osia, jotta siihen lukijat voisivat tutustua ennen sen julkaisua ja tehdä omia ”reunamerkintöjä” netin välityksellä. Oletan, että kirjan saatavuus ja kiinnostavuus olisi näin toteutettuna suurempi varsinkin kauempana eläville ihmisille, joilla voi olla juuriakin Aitoossa sekä lähikylissä ja kunnissa.

Ex-aitoolainen MAL