Onko näkemämme totta?

Tarja Peromaa kertoo lauantaina havaintopsykologiasta Mikkolan Navetalla. Häntä komppaa taikuri Robert Jägerhorn.

Onko näkemämme totta? Voimmeko luottaa silmiimme?

Psykologian lisensiaatti Tarja Peromaa ja taikuri Robert Jägerhorn vuorottelevat puheenvuoroin ja silmänkääntötempuin, kun Totuuden kaleidoskooppi -luentosarja jatkuu lauantaina uudistuneena Mikkolan Navetalla.

5. huhtikuuta kello 14 alkavassa tilaisuudessa tutustutaan näkemisen moniulotteiseen maailmaan havaintopsykologian ja taikuuden avulla.

– Havaittu maailma on aivojen tuottama rekonstruktio, Tarja Peromaa sanoo.

– Mielikuva  ja havaittu maailma tarkoittavat melko lailla samaa asiaa. Näkemämme on enemmän kuin vain silmän napsaisema passiivinen valokuva. Näkeminen on aktiivinen prosessi. Nekin asiat, jotka näemme ”oikein”, ovat rekonstruktiota, illuusion kaltaisia.

Todistaakseen tämän Tarja Peromaa näyttää muun muassa erään klassisen illuusion, joka osoittaa, miten rekonstruktio tapahtuu. Taikuriakin tarvitaan, kun mietitään, miten omat silmämme meitä huijaavat.

Tarja Peromaa sanoo, että emme voi nähdä omia silmänliikkeitämme. Näemme toisen silmän liikkeet, mutta emme omiamme – kokeile vaikkapa peilin edessä! Ilmiölle on olemassa tieteellinen nimikin: sakkadinen suppressio – näkö on ”blokattu” silmänliikkeen aikana.

Emme siis näe mitään, mitä tapahtuu silmänliikkeen aikana. Taitava taikuri tekee sinä aikana jo vaikka millaisia temppuja – suotta ei niitä kutsuta silmänkääntötempuiksi.

Mielenkiintoista on myös perehtyä aistitiedon integraatioon: kuulo versus näkö.

Joissain tilanteissa näön ja kuulon kautta tulee aivoihin erilaista tietoa. Esimerkkinä tästä toimii niin sanottu shams-illuusio: kun kuullaan kaksi ääntä ja esitetään yksi valonvälähdys, nähdään usein kaksi valonvälähdystä.

 

Geenitilaisuus päättää luentosarjan

Muodonmuutoksia ry:n Totuuden kaleidoskooppi -luentosarja on valottanut totuuden käsitettä luentojen, taiteilijaleirien ja muiden tapahtumien avulla syksystä 2012 lähtien. Kevään aikana kuullaan vielä kaksi tiede–taide -esitystä.

Lauantaina 5.4. pohditaan näkemisen totuutta ja 26.4. on vuorossa ”Kohdusta hautaan, tuhannen kokemuksen kautta” – tarina geenien moninaisesta totuudesta. Tiedevieraina ovat tuolloin epigenetiikan ja genetiikan professori Minna Nyström ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Risto Heikkinen. Taiteen puheenvuoron aiheeseen tarjoaa tanssija Päivi Järvinen.

Kesäkuussa avataan Mikkolan Navetan pihapiirissä laaja taidenäyttelykokonaisuus, joka huipentaa totuuden etsinnän taiteilijoiden visioihin.

Uskon vasta kun näen -tilaisuus toteutetaan Muodonmuutoksia ry:n, Valkeakoski-opiston ja helsinkiläisen Pitskun kulttuurikirkon yhteistyönä, ja sen juontavat Päivi Järvinen ja Outi Nummi. Luento kuullaan tuoreeltaan heti sunnuntaina 6.4. myös Pitskun kulttuurikirkossa Helsingissä.