”Olen pirun ylpeä tästä joukkueesta”

Kauden päättäminen neljään peräkkäiseen tappioon ei ollut LP Kangasalan päävalmentajan Tuomas Alatalon mieleen.

– En itse ole mikään paras häviäjä, mutta on hopea alkanut maistua – oikeastaan jo heti siitä lähtien, kun katseli pelaajien riemua ottelun jälkeen, hän kuitenkin tunnustaa.

LP Viesti ei ollut horjutettavissa lentopallon Mestaruusliigan finaaleissa, vaan salolaisjoukkue vei SM-kullan voitoin 4–0. Viime vuoden välierien tapaan LP Kangasala pystyi viemään Viestiltä ottelusarjassa kaksi erää.

– Ei siinä sikäli ole enempää selittelemistä. Vastustaja oli kokeneempi ja rutinoituneempi, ja peli pysyi heillä paremmin kasassa. Pelituntumaa ja -vuosia lisää tälle meidänkin joukkueelle, niin sitten…, Alatalo pohdiskeli.

Joukkueiden välisestä kokemuserosta kertoo hyvin se, että vain yhden ottelun koko kauden aikana hävinneessä ja seitsemännen peräkkäisen mestaruutensa napanneessa Viestissä jopa kahdeksan pelaajaa saavutti nyt vähintään kolmannen SM-mitalinsa. Kangasalalaisilla Nette Tuominen pokkasi jo yhdeksännen SM-mitalinsa, mutta hänen lisäkseen mitalin makuun oli aiemmin päässyt ainoastaan Tiiamari Sievänen, jonka palkintokaapista löytyi ennen tätä kevättä yksi SM-hopea.

Kangasalalaisseura saalisti tänä keväänä kolmannen SM-mitalinsa sitten kevään 2012 liiganousun. Lisäksi LP Kangasala on valloittanut Suomen cupin kahdesti Viestin nenän edestä. Samaan aikaan seura on profiloitunut kasvattajaseuraksi, joka ei Viestin tai HPK:n tyyliin osta valmiita pelaajia vaan pystyy vuodesta toiseen hankkimaan riveihinsä lupaavia nuoria – ja saa kasvatettua heistä ratkaisijoita. Alatalon mielestä kasvatusstrategia ei – todistetusti – ole välttämättä menestyksestä pois.

– LP on vielä todella nuori organisaatio liigatasolla ja varmaan hakee vielä identiteettiään. Itse näkisin, että hyvä linja voisi olla lupaavien nuorien eteenpäin potkiminen, kun tuossa vieressä on kuitenkin Tampere opiskelupaikkoineen ja Nuorisoakatemioineen, hän arvioi.

Alatalo summaa nousujohteisen kauden sujuneen cupin pettymystä lukuun ottamatta tuloksellisesti varsin yläkanttiin. Tulokset – mitaleiden ja mestaruuksien pokkaaminen – eivät kuitenkaan Alatalon mielestä ole läheskään aina tärkeintä.

– Valmennettavat ovat kuitenkin sen ikäisiä, että voin sanoa kokevani vastuuta pelaajan kehityksen eteenpäin viemisestä. Itseäni lämmittää todella paljon esimerkiksi se, että yhdeksästä kotimaisesta pelaajastamme viisi valittiin 25 pelaajan maajoukkueleirille. Muutenkin olen pirun ylpeä tästä joukkueesta.

LP Kangasalan ryhmädynamiikka oli kohdillaan tälläkin kaudella.

 

Mitalistit kentällä

Liisa Hurskainen, 22 v., yleispelaaja

Isoin vastuu ja paras kausi liigajoukkueessa tähän mennessä. Mainio syksyllä, vaikeuksia vuodenvaihteen tienoilla, mutta palasi hyvälle tasolle pudotuspeleissä.

 

Chantale Riddle (USA), 24 v., hakkuri

Erittäin onnistunut täsmähankinta kesken kauden: toi tuntuvasti lisätehoa hyökkäyspeliin. Jos saa rakennettua lisävoimaa ylävartaloon, pärjää kovissakin eurooppalaissarjoissa.

 

Roosa Laakkonen, 20 v., keskitorjuja

Syksyn sivussa loukkaantumisen vuoksi. Malttoi kuntouttaa itseään rauhassa ja oli näkyvässä roolissa pudotuspeleissä Kuusamoa ja HPK:ta vastaan.

 

Tiiamari Sievänen, 19 v., libero

Liigan parhaisiin kuulunut libero jatkoi kehittymistään: pelasi entistäkin tasaisemmin.

 

Eveliina Vilponen, 19 v., keskitorjuja

Opiskelut Jyväskylässä toivat omat järjestelynsä harjoitteluun, mutta pystyi nousemaan tärkeäksi palaksi keskitorjuja-osastoa.

 

Oona Yli-Pekkala, 18 v., passari

Peliminuutit jäivät vähiin, mutta harjoitteli hyvällä asenteella läpi kauden ja rakensi arvokasta pohjaa tuleville kausille – kehitys jatkunee peliajan kasvaessa.

 

Alison Landwehr (USA), 23v., passari

Esimerkillinen ammattilainen ja erinomainen joukkuepelaaja. Pyöritti peliä mallikelpoisesti, mutta kaipaa otteisiinsa tasaisuutta.

 

Sonja Laitinen, 19 v., yleispelaaja

Polvi- ja lonkkavaivat vaikeuttivat harjoittelua mutta eivät ole vieneet potentiaalia liigatason laituriksi.

 

Salla Karhu, 19 v., yleispelaaja / libero

Valmennusjohdonkin yllättänyt läpimurtopelaaja. Loistava esimerkki siitä, miten palava motivaatio parhaimmillaan heijastuu kehitykseen.

 

Jaki Ellis (CAN), 24 v., yleispelaaja

Viime hetken hankinta siirtorajan umpeutuessa. Pelillisesti esitykset jäivät odotuksista, mutta harjoitteli ja otti roolinsa ammattimaisesti.

 

Nette Tuominen, 23 v., yleispelaaja

Kantoi kevään mittaan yhä enemmän vastuuta. Hieno paluu liigatasolle muutaman vaikean vuoden jälkeen. Yhdeksän SM-mitalia ei tule sattumalta

 

Daniela Öhman 17 v., keskitorjuja

Joukkueen kuopuksen läpimurtokausi. Kelpo ehdokas jopa Mestaruusliigan vuoden tulokkaaksi?

 

Tuomas Alatalo, 34 v., päävalmentaja

Otti kehitysaskeleita valmentajana ja luotsasi LP:n vaikeiden aikojen ja ennakkosuosikkien ohi hopealle. Sai pidettyä hyvän asenteen joukkueessa, jota kuvaili ”ryhmähengeltään yhdeksi parhaista”.

LP Viesti oli LP Kangasalan ja muiden yrityksestä huolimatta jälleen omaa luokkaansa kotimaan kentillä: joukkue hävisi vain yhden ottelun koko kauden aikana.