Akaa jäi jalkoihin

 

Akaa oli helisemässä, kun Olli-Pekka Ojansivu esitteli maailmanluokan syöttöjä toisessa erässä.

Pälkäneen Lukko sai maajoukkuevahvistuksia sekä kentälle että kentän laidalle, kun se kohtasi perjantai-illan harjoitusottelussa liiganousua tavoittelevan Akaa Volleyn. Kentälle juoksi viime kauden ja liigan parhaaksi pelaajaksi valittu Olli-Pekka Ojansivu. Lehtereille asettui ”Lelun” ja maajoukkueen perässä maailmaa kiertäviä lajifanaatikkoja.

– Tämä sattui loman päätteeksi sopivasti matkalle, Kuopiosta Pälkäneelle ajellut Kai Lepistö naureskelee.

Seinäjokelaismies ruoti ottelutapahtumia vammalalaisporukassa.

– Peliä on hehkutettu lentopallofoorumeilla hetken aikaa. Pitää antaa iso kiitos ”Lelu” Ojansivulle ja Jari Perkiölle siitä, että saadaan tällaisia tapahtumia aikaan. Tällaiset illat ovat upeita paitsi Pälkäneelle, myös lajille.

Seinäjokelais- ja vammalalaisfanit seisoivat kotiyleisön rinnalla ja Lukon takana. Siitä huolimatta he arvelivat vielä pitkällä erätauolla, että Akaan isompi ja kokeneempi miehistö kääntää ottelun edukseen.

Toisin kävi. Kotijoukkue vei avauserän enemmän hyvällä yhteispelillä kuin Ojansivun yksilösuorituksilla. Vaikean toisen erän Lelu käänsi maailmanluokan syötöillä. Ne paljastivat isoja ongelmia Akaan vastaanotossa, sillä pienessä salissa pallot pomppivat pitkin seiniä ja kattoa.

Päätöserässä Ojansivu hyödynsi torjunnan aukot ja sai viime kaudella liigakarsintoja pelanneen vastustajan näyttämään puulaakiporukalta. Kotiyleisö hurrasi seisaallaan, kun Lukko vei ottelun puhtaasti 3–0.

 

Hyvä pelaaja tekee muistakin parempia

– On hienoa päästä pelaamaan tuollaisen miehen rinnalle. Siinä näkee paraatipaikalta, ettei palloa tarvitse hakata päin puolustusta. Huippumiehet tekevät pelaajan ratkaisuja, 16-vuotias Tomi Perkiö sanoo.

Nuoret pelaajat saivat oppia myös huippu-urheilijan asenteesta.

– Kaverit pääsivät seuraamaan, miten huolellisesti otteluun valmistaudutaan. Kaikki tehdään viimeisen päälle tarkasti ja huolellisesti, Lukon kapteeni Ville Mattila sanoo.

Seinäjokelainen Kai Lepistö ajeli Pälkäneen erikoiseen lentopallojuhlaan Kuopiosta.

Häneen teki vaikutuksen se, miten Ojansivu toimii kentällä.

– Mies on rento, mutta tekee kaiken täysillä.

Kapteeni uskoo, että hyvin treenannut ja pelannut Lukko sai Ojansivun visiitistä kauden alla turbobuustia.

– Tällaisen illan henki kantaa varmasti pitkään, Ville Mattila uskoo.

Hän hämmästeli sitä, miten saumattomasti Ojansivu asettui kakkossarjaan täksi kaudeksi nousseeseen porukkaan. Katsomossa puolestaan pantiin merkille se, miten isällisesti tähti tsemppasi koko kotijoukkuetta. Hyvä pelaaja saa myös pelaajat ympärillään pelaamaan paremmin.

– Lelu on kasvanut pelaajana valtavasti. Hän oli aikanaan melkoinen kuumakalle. Kerran Kreikassa hän esimerkiksi repi väärän tuomion jälkeen paitansa tuomarin edessä riekaleiksi, vammalalaisfanit muistelevat.

 

Kaikenlaisissa saleissa pitää pystyä pelaamaan

Petri Hildenin lisäksi yhteiskoulun katsomossa nähtiin muitakin maajoukkueen perässä reissaavia faneja.

Lelu Ojansivu houkutteli yhteiskoulun saliin ennätysyleisön, 136 katsojaa. Olot olivat trooppisen kuumat, kun helteisen päivän päätteeksi paikalle ahtautui puolitoista kertaa enemmän väkeä kuin salissa on tilaa. Ennestään pienen salin laitamille kannettiin penkkejä, joten yleisö oli lähes kiinni kentässä.

Enemmän peliä hankaloitti kuitenkin salin mataluus. Myös Ojansivu tuskaili pari kertaa, kun jopa passit kolisivat kattorakenteisiin.

Akaan Dmitri Boritchev sanoo, että joukkueella on vielä paljon tekemistä vastaanoton ja torjunnan kanssa.

– Salista oli varmasti kotijoukkueelle etua. Mutta meidän pitää pystyä pelaamaan kaikenlaisissa saleissa. Esimerkiksi Kyyjärvellä ykkössarjaa pelataan samanlaisessa minisalissa. Siellä katto on kuitenkin onneksi vähän korkeammalla, liigaa vuosikaudet pelannut Akaan hakkuritähti Dmitri Boritchev vertaa.

Hän sanoo, että Pälkäneen peli paljasti Akaan pelin heikkoudet, jotka on pistettävä kuntoon ennen kuin aletaan pelata sarjapisteistä.

– Vastaanottomme oli pulassa ja pallot karkailivat pitkin seinä ja kattoa. Myös torjunnassa oli rakoja, Boritchev ruoti.

Hänen mielestään verkon toiselle puolelle asettunut maajoukkuetähti ei sekoittanut Akaan peliä, sillä samaa lajia Ojansivukin harrastaa.

– Samanlainen pelaaja hän on kuin muutkin. Toki meriitit ovat kovia, eikä menestys ole tullut sattumalta. Pääsimme aitiopaikalta näkemään huippusyöttöjä ja pelimiehen ratkaisuja: hän näki meidän torjunnat hyvin ja käytti paikkansa.