Luisteluoppia liigapelaajalta

Sami Venäläinen.
Sami Venäläinen.

Juniorit seuraavat silmä tarkkana kun Sami Venäläinen luistelee. Luisteluradan kaarteet ja käännökset kulkevat kevyen näköisesti. Saimaan Pallon liigapelaajan edesottamukset selvästikin kiinnostavat.

– Mikäs täällä on ollessa. Lapsia on paikalla tosi mukavasti, ja keli ei voisi olla yhtään parempi, Venäläinen hihkaisee.

Kangasalan Kisassa jääkiekkouransa 6–vuotiaana aloittanut Venäläinen on oikeassa. Kolmas Talviklassikko-tapahtuma on houkutellut Haanloukkaaseen jään täydeltä lapsia ja nuoria. Osallistujia on komeasti lähes 50, ja kaukalon laidalla junioreita kannustaa lähes 150 henkilöä. Ulkona kelpaakin kisailla ja kannustaa, kun pakkasmittari näyttää yhtä astetta ja aurinko paistaa. Junnut pääsevät kokeilemaan jäällä luistelutaitojensa lisäksi muun muassa maalintekoa ja lämärinsä voimaa.

– Hauskuus on tällaisissa tapahtumissa tärkeintä ja sitä riitti tänään. Peliuran alussa ylipäätään olisi tärkeintä, että harjoituksissa ja peleissä olisi hauskaa, Venäläinen miettii.

Lämäri lähtee. Laukaisuvuorossa 10-vuotias Kimi Raitia.
Lämäri lähtee. Laukaisuvuorossa 10-vuotias Kimi Raitia.

Venäläinen on pelannut valtaosan urastaan Tampereen Tapparassa. Juniorivuosia seurasi useita kausia Tapparan liigamiehistössä, jossa hän debytoi kaudella 2000–2001. Venäläinen saavutti kirvesrinnoissa kaksi SM-hopeaa sekä keväällä 2003 uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden.

Syksyksi 2008 laitahyökkääjä siirtyi Turun Palloseuraan, jonka riveissä mies voitti toisen Suomen mestaruutensa keväällä 2010. Kaudet 2011–13 Venäläinen edusti jälleen Tapparaa. Keväällä 2013 hän saavutti uransa kolmannen SM-hopean. Lokakuussa 2013 Venäläinen siirtyi Lappeenrannan SaiPaan.

Miksi 34-vuotias konkaripelaaja valitsi aikoinaan juuri jääkiekon?

– Vaikea sanoa ihan tarkkaan. Kai sitä alun perin tuli lähdettyä jääkiekkojoukkueeseen kavereiden mukana. Pelasin aika pitkään myös jalkapalloa, mutta jääkiekosta tuli kuitenkin sitten päälajini, hyvänä luistelijana tunnettu Venäläinen muistelee.

Viime vuoden joulukuussa Venäläinen pelasi 800. SM-liigaottelunsa. Ennen tätä merkkipaalua hän oli kirjannut 799 ottelussa tehopisteet 123+165=288. Playoffs-otteluita hänellä on tilillään 110. Juniorivuosinaan Venäläinen saavutti Pikkuleijonissa alle 18-vuotiaiden

Eemeli Suomen vuoro antaa nimikirjoituksia.
Eemeli Suomen vuoro antaa nimikirjoituksia.

maailmanmestaruuden vuonna 1999 sekä alle 20-vuotiaiden MM-hopeaa kaksi vuotta myöhemmin.

Kuluvalla kaudella SaiPan tavoitteena on olla runkosarjan päättyessä kuuden parhaan joukossa.

– Olemme tällä hetkellä liigassa viidentenä, joten hyvältä näyttää. Olen ihan tyytyväinen kauden otteisiimme, Venäläinen pohtii.

Kentällä ennen junnuja papat, viimeisenä miehet

Haanloukkaan kentällä nähtiin lauantaina muitakin liigasta tuttuja pelaajia, kun myös Ilveksen hyökkääjät Eemeli Suomi ja Ville Meskanen tsemppasivat ja kannustivat nuoria leikkimielisissä kisoissa. Mukana menossa oli myös Tapparan maalivahti Dominik Hrachovina. Kaikki liigapelurit saivatkin antaa urakalla nimikirjoituksia tapahtuman jälkeen.

Tapahtuman avauskiekon kävi pudottamassa Pälkäneen kunnanjohtaja Janita Koivisto. Talviklassikon avasi Pälkäneen ”Pappojen” ottelu

Siellä lepää!
Siellä lepää! Pelivuorossa Pälkäneen Lukko ja HC KaRu.

kangasalalaista Jor’s Teamia vastaan Tiukan kamppailun vei nimiinsä Jor´s Team. Pappojen pelin jälkeen vuorossa olivat juniorit, ja tapahtuman huipensi miesten harrastekiekkoturnaus.

Miesten turnausvoitosta taistelivat Pälkäneen Lukon lisäksi pälkäneläinen HC Karhukopla, HC KaRu Kangasalta sekä Peltolammi Cowboys Tampereelta.

Äärimmäisen tasaisen turnauksen voitti lopulta HC Karhukopla, joka kukisti finaalissa Pälkäneen Lukon. Pronssimitalit korjasi Peltolammi Cowboys, joka voitti pronssiottelussa HC Karun. Harrastekiekkojoukkueet taistelivat tuttuun tapaan rennosti mutta sopivan tosissaan. Herja lensi toisinaan yhtä lennokkaasti kuin kiekko.

Talviklassikon järjesti edellisvuosien tyyliin Luja-Lukon kiekkojaosto. Järjestäjät olivat tapahtumaan oikein tyytyväisiä ja lupaavat lähes varmuudella, että ”ensi vuonna uudestaan”.

 

Turnauksen ottelut:

PäLu – HC KaRu 4-3(vl)

HC Karhukopla – Peltolammi Cowboys 3-2

Pronssiottelu:

Peltolammi Cowboys – HC KaRu 3-1

Finaali:

PäLu – HC Karhukopla 2-5