Dominica palmarum

Tarja Sillanpää.
Tarja Sillanpää.

Nuori painija, 21-vuotias Petra Olli otteli ensimmäisen EM-kultansa aikuistensarjassa. Kultaa ja muunkin värisiä mitaleita taidokas urheilija on kahminut jo aiemminkin nuorten sarjoissa. Häntä juhlitaan ansiokkaasti kakkukahveilla ja ruusupuskilla. Varmasti pidetään myös juhlapuheita, jotka hän on varmasti ansainnut tekemästään kovasta työstä.

Pari tuhatta vuotta sitten oli myös eräs arvostettu henkilö, joka oli tehnyt ihmetekoja ja saanut kansan suuren suosion. Tämä kunnian henkilö, Jeesus nimeltään, vaikutti aikoinaan Israelissa. Hän lähti viettämään pääsiäistä Jerusalemiin ja valitsi kulkuvälineekseen halpa-arvoisen aasinvarsan. Ihmiset kokoontuivat sankoin joukoin ottamaan vastaan tämän suositun miehen laulaen, heilutellen palmunoksia ja heitellen vaatteita hänen kulkureitilleen ja huusivat: Hoosianna! (Herra auta!)

Tätä päivää muistetaan nimellä Palmusunnuntai, joka viittaa Jeesuksen ratsastukseen Jerusalemiin ja palmunoksiin. Pohjoisemmissa maissa palmunoksien sijaan käytetään pajunoksia, joita lapset koristelevat värikkäillä papereilla ja lähtevät virpomalla toivottamaan ihmisille siunausta ja onnea.

Mutta ei tämä kunnia ja ylistys Jeesuksen kohdalla kestänyt kovin monta päivää, kun samat ihmiset jo huusivat: ristiinnaulitse! Palmusunnuntaista alkaa kunnian kuninkaan alennustie, hiljainen viikko, jota kutsutaan myös nimellä piinaviikko tai suuri viikko. Hiljaisella viikolla kristityt lähtevät seuraamaan Jeesuksen elämän viimeisiä vaiheita kohti kärsimystä ja kuolemaa. Kuitenkin juuri niistä tuli toivon ja voiton merkki, jonka vertauskuvia ovat palmunoksat.

Laitetaan mekin pajunoksat vaasiin Palmusunnuntaina ja valmistaudutaan hiljaiselle viikolle kohti pääsiäistä, kristikunnan suurinta juhlaa!

Tarja Sillanpää

Kanttori

Kangasalan seurakunta