Pyhä Henki tuo rauhan sydämeen

Johanna Jutila.
Johanna Jutila.

Helluntaina puhutaan Pyhästä Hengestä ja muistellaan sitä, kun opetuslapset saivat ensimmäisenä helluntaina kokea oikein reilumman kanssa Hänen läsnäolonsa ja voimansa. Pyhä Henki mielletään kuitenkin usein jotenkin vaikeaksi asiaksi ymmärtää. Jumalan olemuksesta Isänä ja Luojana saa jotenkin kiinni, Jeesuksesta ja Hänen roolistaan uskonasioissa ymmärtää ehkä paljonkin, mutta Pyhä Henki tuntuu vieraammalta. Mikä tai kuka on Pyhä Henki? Voiko sitä aistia jotenkin? Onko Pyhällä Hengellä jokin merkitys minun elämässäni? Mitä Pyhä Henki minulle tarkoittaa?

Lapsena minua haastateltiin johonkin koulun lehteen ja kysyttiin, mitä harrastan. Vastasin, ratsastuksen, savitöiden ja lukemisen lisäksi pitäväni tyttökerhoa seurakunnassa ja laulavani seurakunnan lapsikuorossa. Haastattelijan seuraava kysymys oli rehellinen ihmetys, ”Miksi?” Siihen muistaisin vastanneeni yhtä rehellisesti: ”Koska siellä minulla on hyvä ja turvallinen olo. Tunnen, että se on mun tehtävä.”

Olisikohan se turvallisuuden ja tarkoituksen tunne voinut olla Pyhän Hengen vaikutusta? Lukion tokaluokkalaisena leikkasin jostain hengellisestä lehdestä tekstin ”Jumalan Pojan duunissa” ja päällystin sillä kalenterini kannen. Siinä se oli haaveeni ja suunnitelmani kaikkien nähtävillä pulpetilla. Sama voimakas tarkoituksen ja turvallisuuden tunne oli siinä läsnä. Muutamaa vuotta myöhemmin haaveeni toteutui näin helluntain aikoihin. Valmistuin kirkon virkaan. Ylpeyden, haikeuden ja ilon seassa vahvana tuntui tarkoitus ja turva.

Elämäni vaikeimmassa tilanteessa, isäni kuoleman hetkellä epätoivo ja katkeruus olisivat helposti voineet niellä minut. Maailmani rakkain ihminen oli poissa. Jostain kuitenkin kummasti hiipi tuttu tunne rauhasta, turvasta ja tarkoituksesta. Äiti otti isältä villasukat ja vihkisormuksen, rukoiltiin lyhyesti. Aamu alkoi täysin muuttuneessa elämässä, mutta rauhassa ja turvassa.

Salamat tai tulenlieskat eivät siis kohdallani ole koskaan taivaasta lyöneet. Joskus ehkä olisin kaivannut sellaistakin, mutta en tiedä mikä olisi suurempaa, kuin saada tuntea se rauha ja turva, jonka vain Pyhä Henki voi antaa. En halua kuvitellakaan elämää ilman Häntä. Mitä Pyhä Henki sinulle tarkoittaa?

Johanna Jutila

Kirjoittaja on Kangasalan seurakunnan johtava nuorisotyönohjaaja