”Viksut” kehiin!

Olen innokas kotitarvekalastaja, joka verkoille mennessä joutuu moottoriveneellä liikkuessaan ajamaan Kukkian kapeiden salmien kautta. Salmissa on nopeusrajoitus 10 kilometriä tunnissa toukokuusta syyskuuhun. Veneessäni on nopeusmittari ja myönnän, että veneeni liikkuu 12 kilometriä tunnissa, jotta sen saisi niin sanotusti plaaniin (liukuun).

Olen nyt saanut kuulla kunniani ”ehdottomasti oikeassa” olevalta rouvalta, joka on varma, että ”kaahaan” salmissa. Tämä rouva ei halua kuunnella tai keskustella esimerkiksi seuraavista asioista: Kumpi on ympäristöystävällisempää, aiheuttaa voimakas peräaalto vai niin sanotusti liu´uttaa venettä? Onko meluhaitta pienempi, kun vene liukuu pienemmillä kierroksilla ja ohittaa ”tarkkailupaikan” nopeammin? Olenko ympäristöystävällisempi, kun näin menetellen myös polttoainetta kuluu vähemmän?

Vielä näin matalan veden aikaan: irrottaako voimakas peräaalto rannoilta enemmän ravinteita (esimerkiksi fosfori) kuin plaanissa liikkuva vene? Nyt siis botanistit, limnologit, virkamiehet, kalastajat ja ranta-asukkaat: viisaat mielipiteet tämän lehden palstoille!

 

Sovussa mukavampi