Askel pienempää epävarmuutta kohti

Syksy Räsänen

Pitkä ja kaita, törröttävähiuksinen, mustaan asuun pukeutunut goottimies ei helposti jäisi huomaamatta, vaikka hän istuisi luennoilla vain kuulijoiden joukossa.

Hiukkaskosmologi, dosentti Syksy Räsänen herättää huomiota pelkästään erikoisella ulkonäöllään, mutta varsinkin kaikella sillä, mitä hänellä on sanottavana maailmankaikkeudesta.

Totuuden kaleidoskooppi -tapahtumakokonaisuus Mikkolan Navetalla Luopioisissa jatkuu perjantaina 12.7. kello 18 Syksy Räsäsen luennolla pimeästä aineesta.

Syksy Räsäsen mukaan pimeä aine on kiinnostava esimerkki siitä, miten tieteessä edetään kohti pienempää epävarmuutta. Hän tutkii sitä, kuinka alueelliset rakenteet vaikuttavat maailmankaikkeuden laajenemiseen.

Nykyään pimeän aineen olemassaolosta ollaan huomattavasti varmempia kuin aikaisemmin, mutta todisteita etsitään kaiken aikaa. Esimerkiksi CERN-laboratoriossa olevan uuden LHC-kiihdyttimen kautta toivotaan tavoitettavan uusia havaintoja.

Selvimpänä tunnettuna todisteena pimeän aineen olemassaolosta on saatu sen painovoiman kautta, jonka avulla selittyvät muun muassa galaksien liikkeet.

Vapaa-aikanaan Syksy Räsänen harrastaa muun muassa roolipelejä ja poliittista historiaa sekä scifin lukemista. Hän on kosmologisten tutkimustensa ohella tullut Suomessa tunnetuksi julkisesta rasismin vastaisuudestaan.

Hän muun muassa lopetti bloginsa Tiede-lehden verkkosivuilla ärsyynnyttyään tiedetoimittaja Marko Hamilon Skeptikon päiväkirja -blogin Räsäsen mielestä liian rasistiseen kirjoitustyyliin. Räsänen katsoi, ettei voi kirjoittaa samassa lehdessä kuin Hamilo.

Totuuden kaleidoskooppi -tapahtumasarjan järjestävät Muodonmuutoksia ry. ja kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry. yhteistyössä Valkeakoski-opiston kanssa.