”Kasvit kuvaavat kokemuksia ja tunnetiloja”

 

Marjukka Vainio: Deux dahlias et papier.

Valokuvataiteilija, taiteilijaprofessori Marjukka Vainio on aina ollut kiinnostunut kasveista ja luonnon kiertokulusta.  Valokuvissaan hän kuvaa kasvin osia pelkistäen: niiden rakenteiden yksilöllisyyttä ja veistoksellisuutta esille nostaen.

– Kiinnostus kasveihin ja puutarhan hoitoon on isoäitini perintöä. Aluksi harrastuksessa oli kysymys hyötynäkökulmasta, mutta siihen liittyi myös voimakkaita luomisen, ihmetyksen, ilon ja itseilmaisun kaltaisia kokemuksia. Ajatus kasvien käyttämisestä kuvissa syntyi vähitellen, Vainio kertoo.

Vainio kerää ja kasvattaa kasveja varta vasten valokuvia varten. Joillakin kasveilla ja niiden olemuksella on voimakas merkitys itsessään. Joskus taas muoto tai väri innoittaa.

–  Kasvimaailman aiheeni ovat usein omaelämäkerrallisia ja viittaan niillä johonkin kokemukseen tai tunnetilaan. Usein ne kertovat kaipauksesta, elämän hauraudesta ja lyhyydestä. Anaïs Ninin ajatusta mukaillen: valitsin valokuvan ja metaforan, en siksi että rakastan arvoituksellisuutta ja vaikeatajuisuutta, vaan koska kuva on lähempänä tapaamme kokea asiat syvällä sisimmässämme.

Palkittu taiteilija

Maaliskuussa Kangasala-talossa esillä olevan näyttelyn valokuvat viittaavat myös musiikkiin ja sen synnyttämiin impressioihin.

– Claude Debussyn musiikki on antanut innoitusta työskentelylleni. Se on tuonut kuviin liikettä, ilmavuutta, läpikuultavuutta ja tilallisuutta. Pyrin päämäärääni impressionististen säveltäjien tavoin tunnelman, ilmapiirin luomisen, harmonian ja soinnin keinoin. Kuvissani tavoittelen eräänlaista vapaalla kädellä maalattua valokuvaa, akvarellin värikuultavuutta ja öljymaalauksen kaltaista intensiivisyyttä.

Marjukka Vainio asuu ja työskentelee Hämeenlinnassa. Valokuvien lisäksi hän on tehnyt videoita, valo-ääni-tilateoksia, valokuvakirjoja ja kuvasalkkuja. Vainion kansainvälinen ura alkoi jo New Yorkin opiskelujen aikaan 1980-luvulla. 2000-luvulla hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä muun muassa Ranskassa, Iso-Britanniassa, Ruotsissa ja Belgiassa. Palkitulla taiteilijalla on lukuisia teoksia sekä julkisissa että yksityisissä kokoelmissa.

Marjukka Vainion Matkalla Debussyn kanssa -valokuvanäyttely Kangasala-talossa 4.-28.3.

Aukioloajat: ti–to klo 11–19, pe–la 11–17 Galleriaan on maksuton sisäänpääsy.Valokuvan kevään Kangasala-talon galleriassa tuottaa Valokuvakeskus Nykyaika.