Lumen hohtoa kesänäyttelyssä

Kesäkuun loppupuolen taideannista Luopioisten Taidekesässä pitää huolta Liisa Knuuti. Hänen näyttelynsä nimi on Ad hoc – Valon värit.

Liisä Knuuti on espoolainen taiteilija, joka viettää kesät Pälkäneveden rannalla lähellä Sappeen kylää.

– Tänä talvena töihini on vaikuttanut lumi. Sitähän riitti kaikkialla ja pitkään. Se on kimmeltänyt, loistanut ja hohtanut valkoisen kautta lukemattomissa väreissä ja sävyissä, Liisa Knuuti kertoo.

Knuutin näyttelyssä on mukana myös mielenkiintoisia materiaalikokeiluja. Hän tavoittelee rosoista ja elävää pintaa sekatekniikalla, jossa on yhdistetty pigmenttiä, sidosaineita ja erilaisia ryynejä.

– Olen elänyt valkoisen saartamana ja se on vaikuttanut minuun. Töihini on päässyt mukaan tavallista enemmän valkoista, taiteilija sanoo.

 

Inspiraatio luonnosta ja kasvikirjoista

Ahkera näyttelyiden pitäjä Liisa Knuuti ammentaa ideoita myös vanhoista kasvikirjoista. Hän kertoo löytäneensä 1600-luvulta alkaen mielenkiintoisia kuvia. Myös vanhat kiinalaiset maalaukset puhuttelevat.

– Erityisen vaikutuksen minuun on tehnyt norjalainen taiteilija Miranda Bödtker, joka kuvasi vuosisadan vaihteessa Bergenin yliopistolle norjalaisia kasveja. Hän oli kiinnostunut myös folkloristiikasta, intiaanitaiteesta ja tekstiileistä. Hän on siksi käyttänyt näitä koristemalleja kasvien vapaamuotoisessa kuvauksessa.

Liisa Knuuti työskentelee talvisaikaan työhuoneellaan Mäkkylän taiteilijatalossa, jossa on antoisaa vaihtaa mielipiteitä muiden taiteilijoiden kanssa.

Viime syksynä Knuuti vieraili Islannissa ja siellä hänelle avautui aivan erilainen maisema ja luonto. Puuttomat kentät, joissa oli värikkäitä mättäitä siellä täällä, rytmittyivät eloisaksi kokonaisuudeksi.

Taiteilija sai myös paikalliselta tutulta mukaansa tulivuori Eijaföllkullin tuhkaa, jota hän lisäsi maalauksiinsa. Tällä tavoin syntyi Islantisarja, joka on nimetty sikäläisten tulivuorten mukaan.

Liisa Knuutin suurin inspiraation lähde on aina ollut luonto. Mutta hän korostaa, että töissä on oltava myös särmää, ei riitä, että tyydytään toistamaan nähtyä. Luontokokemukset muuntuvat kuviksi, jotka eivät jäljennä van luovat uutta. Työt kertovat myös elämän hauraudesta ja ihmisen haavoittuvuudesta.

Liisa Knuutin näyttelyn avajaisissa torstaina kello 17 on paikalla kansanedustaja Tuija Brax. Pälkäneen kunnan tervehdyksen tuo kunnanjohtaja Esko Arasalo. Näyttely on esillä heinäkuun puoliväliin saakka.

Mikkolan Navetan luhtiaitoissa jatkuu Anitta Toivion ja Anna-Liisa Savukoski-Virsusen Momentum-näyttely. Näyttelyt ovat avoinna tiistaista lauantaihin kello 10–14. Juhannuspäivänä näyttely on suljettu.