Kesäkunnan kausipalvelut

Sappeen kaava ei ole saanut valituksen vuoksi lainvoimaa.

Sydän-Hämeeseen puhkeaa entistä enemmän kesäpalveluita. Kesäkahvilat ja -kaupat ovat kausipalveluita mökkiläisten tarpeisiin.

Voisiko myös kunta noudattaa samaa mallia? Voisiko esimerkiksi terveysasema toimia talven Sappeenvuoressa ja muuttaa kesäksi Luopioisiin, jossa sitä tarvitaan vilkkaimpaan mökkiaikaan vielä enemmän?

Hiihtokeskuspaikkakunnilla on jo nähty ratkaisuja, joissa esimerkiksi paloasema on rakennettu kuntakeskuksen sijaan rinteiden äärelle. Ratkaisu on järkevä, jos suuri osa hälytysajoista suuntautuu hiihtokeskukseen.

Pälkäneen kuhina keskittyy eri vuodenaikoina kunnan eri osiin. Kaupat ja muut palvelut ovat tähän reagoineet, mutta kunnalle kausipalveluiden rakentaminen on vielä uusi idea. Sesonkiin vastataan vain sulkemalla kunnantalot ja terveyskeskukset.

 

Sappee pakottaa Pälkäneen miettimään tulevaisuuttaan uudenlaisesta kuvakulmasta. Jos Sappeen kaava saa lainvoiman, alueelle alkaa rakentua aivan uuden mittaluokan matkailualue. Golfkenttä, kylpylä ja muut uudet palvelut takaavat sen, että mäkeen alkaa nousta myös hotelleja ja uusia mökkejä.

Kaavassa uusia loma-asuntoja on lähes 400 ja vakituisia asuntojakin reilut 30. Uusien palveluiden ja majoitustilojen valmistuttua alueella viettäisi lähes ympärivuotisesti aktiivista elämää pari tuhatta ihmistä. Tällaisella määrällä on merkitystä kunnan palveluihin.

Sappee on sivuutettu turhan vähällä, kun kunnan tulevan kehityksen suuntaviivoja vedetään kehityskuvatyön yhteydessä. Kunnan tulisi pohtia perusteellisemmin, miten se voisi tukea Sappeen kehitystä – ja olla samalla hyötymässä matkailualueen kasvusta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?