Liikunnan riemua, jännitystä ja suuria tunteita yleisurheilukentillä

Tytöt ovat innolla mukana urheilukoulussa ja innostavat uusia tyttöjä tulemaan mukaan.

Yleisurheilu on maailman harrastetuin yksilöurheilumuoto. Se on kuitenkin paljon enemmän kuin yksi laji: Se on voimaa, nopeutta, notkeutta, kestävyyttä, ketteryyttä ja koordinaatiota. Se on juoksua lyhyesti ja nopeasti, aitojen kanssa tai ilman, pitkään ja rauhallisemmin, hyppyjä pituus- tai korkeussuuntaan, työntöjä ja heittoja.

KU-68:ssa yleisurheilu on kuulunut lajivalikoimaan seuran perustamisesta (1968) lähtien, jo KU-68:n edeltäjällä Suoraman Ponnistuksella yleisurheilu oli menestyslaji.

Yleisurheilua monipuolisesti harrastamalla lapsi ja nuori saa luotua itselleen hyvän pohjan mihin lajiin tahansa. Muun muassa maailmalla menestystä saavuttanut lentopalloilija Riikka Lehtonen aloitti urheilu-uransa valmentaja Ahti Helan opein yleisurheilun parissa.

Myös yleisurheilujaostomme nykyinen valmennusvastaava Risto ”Rike” Heinonen oli omana aktiiviaikanaan äärimmäisen monipuolinen urheilija, minkä osoittaa muun muassa SM-halliseitsenottelun kultamitali vuodelta 1985 sekä lukuisat pelatut lentopallopelit alemmilla sarjatasoilla.

Kaikista ei kuitenkaan tarvitse tulla ”riikkalehtosia tai rikejä”. Yleisurheilua voi myös harrastaa vain liikunnan tuottama ilo mielessään ja tavoitteena vaikkapa vankka pohja terveempään ja liikkuvampaan elämään.

Jaostomme toiminta-ajatuksena on tarjota iloisia ja monipuolisia liikunta- ja urheiluhetkiä kaikille kiinnostuneille ”vauvasta vaariin” sekä osaavassa valmennuksessa luoda edellytykset myös kilpa- ja huippu-urheilulle.

Lasten urheilukoulusta lapsi saa ”reppuunsa” paitsi hyvät eväät perusliikkumiseen myös positiivisia kokemuksia mukavassa seurassa sekä oppii elämässä tärkeitä sosiaalisia taitoja.

Urheilukoulussa harjoittelu tapahtuu yleensä ryhmässä pelaten, leikkien ja monipuolisesti eri yleisurheilulajien perusteisiin tutustuen. Mukana on aina ohjaaja, joka kohtelee kaikkia tasavertaisesti, mutta tarvittaessa huomioi lapsen yksilölliset tarpeet.

Perusliikkuminen, kehonhallinta, uudet oivallukset ja onnistumisen elämykset ovat urheilukoululaisten päämääriä.

Omaa kehittymistään voi kesäkaudella testata esimerkiksi osallistumalla seuran omiin viikkokisoihin.

Iän karttuessa monella harjoittelu muuttuu tavoitteellisemmaksi. KU:n ohjatuissa yu-harjoituksissa perehdytään tarkemmin eri lajeihin ja niiden tekniikkaan. Myös peruskunnon ja fyysisten taitojen kehittäminen on tärkeää. Mikäli lapsella/nuorella on selkeästi oma halu ja motivaatio kehittyä urheilijana, pyrimme ohjaamaan, valmentamaan ja kannustamaan aina huipulle asti.

 

Urheilukoulut jatkuvat Pitkäjärven koululla

4 x 800 m SM-hopeamitalistit Manu Lahtinen, Eetu Sikkinen, Benjamin Heinonen ja Topi Lahtinen.

Vaikka kesäkausi vielä jatkuu, suuntaamme yleisurheilujaostossakin katseemme jo talvikauteen. Lasten urheilukoulut sekä 12-vuotiaiden ja vanhempien harjoitukset jatkuvat tuttuun tapaan Pitkäjärven koululla (ks. erillinen ilmoitus) ja erikseen sovittuna Pirkkahallissa.

KU:n yleisurheilulla on tarjota kaksi koulutettua ja vankan kokemuksen omaavaa valmentajaa Ahti Hela ja Risto Heinonen sekä useampia urheilukouluohjaajia. Olemme valmiita myös kouluttamaan yleisurheilusta innostuneita lasten huoltajia ja muita kiinnostuneita urheiluohjaajiksi.

Jos ohjaaminen ei tunnu omimmalta alalta, vapaaehtoiset toimijat ovat aina tervetulleita kilpailuihin toimitsijoiksi kentälle tai auttamaan kahvioon. Pienikin apu saattaa olla kullan arvoinen.

Tätä kirjoittaessani on kesän 2012 yleisurheilukausi vielä kesken. Olemme saaneet elää Helsingin EM-kisat ja Lontoon olympialaiset.

Näin paikallistasolla olemme saaneet jo tähän mennessä nauttia lukuisista ”vihreiden” eli KU:n väreissä urheilevien onnistuneista suorituksista. Jokainen rimanylitys, jokainen jalan osuminen lankulle, jokainen kädestä singonnut kuula, keihäs, tai kiekko ja jokainen maaliin asti juostu matka on näkynyt vilpittömän iloisena loisteena lasten silmissä.

Ja on menestystä tullut myös kilpakentiltä: Oli huikea kokemus olla paikanpäällä todistamassa kun P15-sarjan pojat Manu Lahtinen, Eetu Sikkinen, Benjamin Heinonen ja Topi Lahtinen juoksivat SM-viesteissä hopealle 4×800 metrillä. Myös paljon muita loistavia suorituksia on jo koettu muun muassa piiritasolla. Mitä vielä loppukausi tuokaan mukanaan?

Myöhemmin syksyllä julkaistaan KU-68:n yleisurheilujaoston toimintakäsikirja, mistä saa tarkempaa tietoa yleisurheilujaoston toiminnasta. Lisäksi seuran nettisivuilla www.ku-68.sporttisaitti.com/yleisurheilu/ on päivitettyä tietoa harjoitus- ja kilpailupäivämääristä. Kisakuulumiset palstalta voi käydä lukemassa tuloksien lisäksi hauskasti väritetyt kommentit urheilijoiden suorituksista.

Lopuksi hieman mukaillen valmentaja Ahti Helan sanoja: ”Onnistumisia syntyy, kun pidetään mielessä, että liikunta ja urheilu on maailman tärkein sivuasia.” Liikunnan iloa kaikille!

Kirsi Syrjälä
KU-68/Yleisurheilujaoston puheenjohtaja