Takarivin pikkuisesta kasvoi mallioppilas

Isoksi kaikessa hiljaisuudessa varttunut Liuksialan koulu nauttii remontin jälkeen uusista tiloista.

Koulun pihapiirin työmaa on jalostunut uudeksi koulu- ja päiväkotirakennukseksi.

Nykyinen vararehtori Juha Mathlin saapui Liuksialan koululle töihin vuonna 2000. Niistä ajoista on ehtinyt muuttua paljon.

– Henkilökunnan väkimäärä on kolminkertaistunut ja oppilaiden määrä tuplaantunut, Mathlin laskeskelee.

Liuksialan koulua ei enää voikaan kutsua ”pikkukouluksi”, sillä kuntouttavaa pienryhmäopetustakin järjestävällä koululla on nykyisin lähes 200 oppilasta ja parisenkymmentä opettajaa ja ohjaajaa. Oppilasmäärä olisi vielä tuntuvasti suurempi, jos kunta ei olisi vahtinut niin tarkkaan viereisen Saarenmaantien varren rakentumista.

Myös ulkoiset puitteet ovat muuttuneet viime vuosina melkoisesti. 2000-luvun puolivälin jälkeen koululle on rakennettu uusi lisäsiipi liikuntasaleineen, ja samassa yhteydessä myös muu koulu pihoineen on remontoitu.

Tänä syksynä koulun vieressä aloitti toimintansa uusi päiväkoti, jossa on myös koulun käyttöön tulleita luokkatiloja ja uusi ruokasali. Uusi urheilukenttä valmistui kesän aikana, ja tontin rakennusten lämmitysjärjestelmän muutos öljylämmityksestä pellettilämmitykseen viimeistellään lähiaikoina.

– Sama maalaishenkisyys on vuosien varrella kuitenkin säilynyt. Täällä peltojen keskellä ollaan yhä, ja kodit ovat kiinnostuneet lasten ja koulun tekemisistä. Yhteisten asioiden eteen ollaan valmiita tekemään töitä, ja kaikki kokevat koulun omakseen, Mathlin miettii.

Yhdessä tekemisen meininki heijastuu myös haluun kehittää koulua edelleen – muutakin kuin vain tiloja. Kun tälle vuodelle on saatu uuden päiväkodin tiloihin myös koululuokkia, niin varsinaisen koulun puolelta on vapautunut erikoisluokkia – musiikki, fysiikka-kemia – niille tarkoitettuun käyttöön. Lisäksi vanha ruokala remontoidaan pienryhmätiloiksi ja neuvotteluhuoneeksi.

 

Liuksialassa lasi on puoliksi täynnä

– Heinäkuun puolivälissä meinasi iskeä vähän paniikki. Hyvin on kuitenkin päästy alkuun, päiväkodin johtaja Elina Laitinen hymähtää.

Elokuun alkuun ja ensimmäisten lasten saapumiseen mennessä päiväkodin väki ja työmiehet järjestelivät tiloja kuntoon rinnakkaiselossa sellaisella vauhdilla, että toiminta pystyttiin aloittamaan ajallaan. Ensimmäiset perheet kävivät tutustumassa paikkoihin heinäkuun viimeisenä päivänä.

Liuksialaan siirtyivät päiväkoti Kontin ryhmät, ja lisäksi toiminnassa aloitti kaksi uutta ryhmää. Ahulinjärven tuntumassa pitävät pesäänsä nyt Kuikkien ja Tiirojen lisäksi Telkät ja Pikku-uikut.

Päiväkodin johtaja Elina Laitinen on huomannut, että maalaismaiseman anti leikkuupuimureineen kiinnostaa sekä pieniä että isoja lapsia.

Tilojen kalustamisessa on haluttu edetä ”järki kädessä” vähän kerrallaan: kaikkea ei tilattu valmiiksi, vaan kalusteita ja tarvikkeita on tuotu sitä mukaa, kun tarvetta jollekin on huomattu.

– Viime maanantaina saimme kuivauskaapit, mutta onneksi vasta nyt on alkanut sateinen kausi. Vanhemmat ovat olleet ymmärtäväisiä, ettei kaikki ole ollut heti valmista, Laitinen sanoo.

Hoitopaikkatilanne on ihanteellinen, sillä kaikille halukkaille on järjestynyt paikka, mutta silti päiväkoti ei ole vielä täynnä.

– Ihanaa on myös, että koulun esikoululaiset ja ykkös-kakkosluokkalaiset ovat tässä vieressä. Yhteistä toimintaa tullaan koulun kanssa järjestämään lisää, kunhan saadaan kaikki hommat ensin kunnolla toimimaan, päiväkodin johtaja suunnittelee.

Piha-alue on päiväkoti Kontin pihaan verrattuna vielä karu, mutta suunnitelmissa on lähteä jossakin vaiheessa yhdessä lasten kanssa istutuspuuhiin. Laitinen uskoo, että ilkivallan mahdollisuuskin myöhemmin pienenee, kun lapset ovat olleet itse tekemässä piha-aluetta.

 

Vaikka Liuksialan koululla onkin puitteet kunnossa, Juha Mathlin muistuttaa sen olevan vain osa isommasta kokonaisuudesta.

– Asiat ovat tällä hetkellä tosi hyvin. Edellytykset hyvälle oppimiselle ja opetukselle on luotu, mutta eihän se kuitenkaan pelkistä välineistä ole kiinni. Paljon tärkeämpi on se koulun henki, hän tuumaa.