Omakotitonttia haikailevalle paistaa aurinko

Jani Kaunisto ja Erin pihatöissä.

 

– Meillä oli ensimmäinen kerta ja heti natsasi, mutta olihan se tontin saaminen ihan arpapeliä, kangasalalainen Jani Kaunisto tuumaa.

Hän haki perheensä kanssa pari vuotta sitten hyvää tonttia Huutijärveltä Hakapellon alueelta ja myös sai sellaisen. Tonttiarvonnassa käteen tuli kolmosvaihtoehto; kaksi muutakin olisivat olleet samalta alueelta.

– Ihan hyvin tontteja on mielestäni ollut tarjolla. Vastaus voi toki olla erilainen sellaisella, joka jäi ilman, Kaunisto sanoo.

Tonttien hintaakin hän pitää kohtuullisena, kun sitä vertaa muuhun tonttitarjontaan. Yksityisten tonteilla hintapyyntö on hänen kokemuksensa mukaan usein tuntuvasti korkeampi.

Alueella ensimmäisenä rakentamisen aloittanutta – ja lopettanutta – Kaunistoa syksyn kehnot kelit eivät ole liiemmin haitanneet; pihatyötkin ennätettiin saada suunnilleen valmiiksi jo keväällä.

 

Pikonlinnassa haku päällä

Sateinen syksy näyttää kuitenkin valoisalta omakotitontteja Kangasalta mieliville. Valtuusto hyväksyi edellisessä kokouksessaan Hirvikummun alueen kaavamuutoksen, jolla Kortekummun alueen jatkoksi Asemantien läheisyyteen saadaan kolmisenkymmentä omakotitalotonttia. Lähes 30 tonttia sisältää myös Rikun alueen Lukkolankadun omakotitaloalue, jonka tontit ovat haettavina lokakuun loppuun asti. Samaan aikaan päättyy haku myös kolmelle tontille tontille, jotka sijaitsevat Ruutanan Jussilantiellä.

Lukkolankadun ympäristön tontit ovat kooltaan noin 720–1030-neliöisiä, ja kaikissa on rakennusoikeutta yhteensä 260 neliötä. Tonttien hintaan, joka on noin 76 000 euroa ja tavallista korkeampi, vaikuttaa hankala maasto, joka tehnee kunnallistekniikan rakentamisesta kallista. Kunnallistekniikan rakentaminen saadaan päätökseen ensi kesänä, jolloin tontit ovat rakentamiskelpoisia.

Tontteja esiteltiin yleisölle Pikonlinnassa viime viikonloppuna.

 

Jatkuvaa hakua

Hirvikummun alueella, kuten Kortekummun jo aiemmin vahvistetulla osakaavalla, tontit ovat kooltaan noin 700–1000-neliöisiä. Rakennusoikeus vaihtelee 150 neliömetristä 200 neliömetriin, joiden lisäksi tilaa on noin 50-neliöiselle talousrakennukselle.

Valtuusto vahvisti uusimpien tonttien myyntihinnat, kunnallisteknisten rakentamiskustannusten korvaukset sekä mittaus- ja lohkomiskustannusten korvaukset viime kokouksessaan. Tonttien luovutukseen pyritään pääsemään ensi vuoden aikana.

Omakotitontteja on ilman erityistä hakuaikaa haettavana myös Ruutanan Savikontieltä ja Lakotieltä, Sahalahden Mertakujalta ja Sirkantieltä sekä Kuhmalahden Haavelinnantieltä. Näitä tontteja voi myös vuokrata kuuden prosentin vuosittaisella vuokralla myyntihinnasta.