Sappeen joulu kestää kolme viikkoa

Ekokammissa tai laavulla vietetään tunnelmallista joulua.

Tunnelmallinen mökkijoulu perheen kesken ei välttämättä kuulosta lapsien mielestä kovin houkuttelevalta. Mutta jos pihalta pääsee laskettelurinteeseen, nuorisokin odottaa joulupyhiä innolla.

Sappeen jouluaika alkaa joulun aluspäivinä, kun koululaiset pääsevät lomille. Mökit täyttyvät perheistä ja myös karavaanialueelle viritellään kuusia ja kynttilöitä.

Joulun ja uudenvuoden välipäivät ovat vilkasta aikaa rinteissä. Sappeen joulunviettäjien lisäksi mäkiin saapuu kinkunsulattelijoita pitkin eteläistä Suomea.

Uudenvuoden tienoilla kävijäkaarti kansainvälistyy, sillä silloin saapuvat venäläisturistit.

– Meidän joulupaketeista suuri osa myydään Moskovan seudulla, jossa agentillamme on parhaat suhteet. Lisäksi väkeä tulee paljon Pietarista, markkinointipäällikkö Juha Marjanen kertoo.

 

Lyhyt mutta kiivas joulusesonki

Venäläiset viettävät joulua loppiaisena. Tavallisesti joululoma kestää vuoden pari ensimmäistä viikkoa, mutta tänä talvena suurin osa palailee töihin jo 8. tammikuuta.

– Venäläisestä joulusesongista tulee lyhempi mutta kiivaampi kuin viime vuonna, Juha Marjanen sanoo.

Joulupaketteja on myyty selvästi vilkkaammin kuin viime vuonna. Se on Sappeen kannalta helpottava tieto, sillä viime vuonna Sappeessakaan ei päästy nauttimaan valkoisesta joulusta, vaan ensimmäinen rinne avasi vasta loppiaisena.

– Saimme silti kiitosta venäläisvierailta ja matkailunjärjestäjiltä. Monet varasivat heti joulupaketin myös täksi talveksi.

Lumenpuutteen vuoksi Sappee järjesti venäläisille jouluvieraille korvaavaa ohjelmaa, muun muassa shoppailu- ja kylpyläreissuja, kotaretkiä, mönkijäsafareita ja värikuulasotaa.

– Yleensä venäläiset eivät kaipaa järjestettyä hupia, vaan joulua vietetään perheen ja sukulaisten parissa. Ohjelmaksi riittää laskettelu tai kotaruokailu, Marjanen sanoo.

 

Majoituksessa kasvua sadekesästä huolimatta

Sadekesä ei suosinut kotimaisia matkailukohteita. Sappeessa kylmä ja kostea keli verotti kesäteatterikävijöitä, mutta mökit ja huoneistohotelli täyttyivät edellisvuosista paremmin yöpymisvuorokausilla että euroilla mitaten.

Sappeen kesämajoittujat ovat perinteisesti perheitä, jotka asuvat kylpylä- ja huvipuistoreissuillaan mielellään laadukkaissa mökeissä, joissa koko perhe mahtuu saman katon alle toisin kuin hotelleissa. Myös kesäteatteri, alamäkiajo ja erilaiset tapahtumat tuovat Sappeeseen yöpyjiä kesäaikaan.

Alkavan talven varaustilanne näyttää hyvältä sekä mökeissä että huoneistohotellissa. Ensimmäisenä myydään kolmen viikon joulusesonki ja samanmittainen hiihtolomasesonki. Niiden väliin mahtuu vilkkaita viikonloppuja.

Syksyn ja kevään viikonlopuista erottuu muutamia piikkejä, jolloin huippuesiintyjät tuovat majoittujia Sappeeseen.

– Esimerkiksi Popeda-viikonlopulle huoneistohotelli on myyty täyteen ja mökeistäkin varataan viimeisiä, markkinointipäällikkö Juha Marjanen kertoo.

Bändiviikonloput takaavat kävijöitä myös keväälle. Pääsiäisen jälkeen Sappeessa esiintyy huippusuosittu Jukka Poika ja huhtikuun puolivälissä Sappeeseen saapuu Mariska.

– Tänä vuonna pääsiäinen on jo maaliskuun lopussa. Moni päättää laskettelukauden siihen, vaikka parhaat kevätpäivät voivat olla vielä edessä. Bändiviikonloppujen ansiosta pystymme pitämään rinteetkin auki huhtikuun puoliväliin saakka, Marjanen uskoo.