Talousarvio: Paljon kiitosta, vähän moitteita, jonkin verran epävarmuutta

Poikkeuksellisen hankalasti ennakoitavaan vuoteen hyvistä lähtökohdista

Talousarvion laadintaa ensi vuodelle luonnehti Kangasalan valtuustossa poikkeuksellisen hankalaksi sekä kunnanjohtaja Jukka Mäkelä että talousjohtaja Seppo Saarinen. Yleinen taloustilanne ja sen myötä epävarma työllisyystilanne ja hallituksen niin kuntakenttää kuin sosiaali- ja terveyspuolta koskevat epämääräiset suunnitelmat aikatauluineen ovat ymmärrettävästi aiheuttaneet päänvaivaa.

Uhkakuvat ovat Kangasalla Mäkelän mukaan samanlaiset kuin muuallakin, mutta kunnanjohtaja näki Kangasalan seudullisen aseman kuitenkin hyvänä.

– Meillä on paljon haasteita. Pystymme niistä selviytymään, mutta meillä pitää olla rohkeutta katsoa eteenpäin. Tulevien valtuutettujen on huolehdittava, että tulevaisuus ei ole näivettyvä Kangasala vaan aktiivinen ja monipuolisia palveluja tarjoava Kangasala, hän linjasi.

Talousjohtaja Seppo Saarinen esitteli valtuustolle kunnan talouden tämänhetkistä tilannetta ja ensi vuoden näkymiä. Hän uskoi joulukuisesta muutostalousarviosta huolimatta tämän vuoden pysyvän suunnitellussa kuosissa, eli parisataatuhatta euroa plussan puolella. Uutta lainaa kunta on tänä vuonna ottamassa puolet alun perin aiotusta eli 12 miljoonaa euroa.

Ensi vuodelle lainakannan arvioidaan nousevan asukasta kohti noin 2300 euroon. Jatkossa lainamäärä aiotaan pitää valtakunnallisen keskiarvon tuntumassa, mieluiten sen alapuolella.

Saarinen näki, että arvioidusta miinusmerkkisyydestä huolimatta lähtökohdat ovat ensi vuodelle hyvät, kun takana on ylijäämäisiä vuosia, mikä näkyy myös taseessa.

Lainakanta on ollut nousussa Kangasallakin viime vuodet.

 

Parempaan pyrkimässä

Miinuksen kääntymiseen plussaksi kiinnitti huomiota ryhmäpuheenvuorossaan myös sitoutumattomien Tuomo Jussila, joka muistutti että viime vuosienkin on ennakoitu olevan tappiollisia. Silti kunta on onnistunut selviämään kuivin jaloin vuodesta toisensa jälkeen.

– Ilman valtionosuusleikkauksia ensi vuodenkin luvut näyttäisivät paremmilta. Toimintaa on onnistuttu tehostamaan, talousjohtaja Saarinen arvioi.

Jussila kaipasi päätöksentekijöille entistä ajankohtaisempia taloustietoja selkänojaksi ja tilanteen hahmottamiseksi, ja Saarinen lupaili kunnassa lähdettävän siihen suuntaan.

Vasemmistoliiton Pertti Turtiainen katsoi, että Kangasalan kunnan hätähuuto kuuluu vuosikatteessa, jolla ei pystytä tällä hetkellä kattamaan edes puolia poistoista.

– Joudumme tekemään lähivuosina paljon töitä, että vuosikate saadaan paremmaksi, talousjohtaja Saarinen myönsi.

Kokoomuksen Harri Syrjäläinen toivoikin valtuutettujen priorisoivan investointilistaa.

– Investointien määrä on aivan liian suuri, hän näki.

Keskustan Simo Arra ehdotti talousarviokirjan kyseenalaistamista ja laatimista joskus niin sanotusti puhtaalta pöydältä, perustuksina vain lakisääteiset velvollisuudet.

Sosialidemokraattien Anja Aarnio piti talousarviota oikealla tavalla rohkeana ja elvyttävänä.

– Kyllä tämän talousarviokirjan kanssa pystyy elämään, se antaa enemmän kuin ottaa, summasi myös kristillisdemokraattien Timo Keskinen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?