Mikkolan Navetta: Aina on tilaa luovuudelle ja uusille ideoille mutta myös yksinäiselle kulkijalle

Kulttuurikeskus ilman rajoja

Mikkolan Navetta ry:n puheenjohtaja Seppo Kääriäinen ”maalaismaiseman” ääressä. Juliste kuvaa osuvasti sitä mitä tähän on tarkoitus tulla – yhdistyksen oman asumisympäristöhankkeen toimitila.

Mikkolan Navetalla toimivat fysiikan lait: tyhjenevä tila pyrkii heti täyttymään. Kun joku muuttaa pois, uusia tulijoita ja ideoita on saman tien jonossa.

Niinpä, kun Luomura ry. raivaa entisiä näyttely- ja toimistotilojaan Navetan yläkerrasta, uusi tulokas Diabetesyhdistys, kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry:n alkamassa oleva oma hanke sekä kierrätystori ovat sitä mukaa täyttämässä tiloja. Niiden lisäksi yläkerrassa toimivat taidelainaamo Kurkistus ja Aitopajan myymälä ja kahvila.

Yhdistyksen puheenjohtaja Seppo Kääriäinen ja yhdistysaktiivi ja Paku-työryhmän jäsen Outi Nummi ovat tyytyväisiä, vaikka onkin haikeaa vilkuttaa hyvästejä Luomuran Terve Talo -keskukselle. Hyvästeihin sekoittuu iloakin, sillä Terve Talon menestys on Navetalta lähtöisin ja syynä poismuuttoon on toiminnan kasvu.

Mikkolan Navetalla vierailee vuosittain 2500–3000 kävijää. Melkein joka viikonloppu tapahtuu jotakin, Navettakalleriassa ja taidelainaamo Kurkistuksessa tehdään jatkuvasti uusia aluevaltauksia ja kesällä taide levittäytyy aittoihin, makasiiniin ja pihalle.

Luentosarjat, dokumenttielokuvat ja monimuotoinen työpajatoiminta houkuttelevat kävijöitä pitkien matkojen päästä ja Talvikirmaus ja Kesän avaus ovat kaikkien suosimia yleisötilaisuuksia. Ja yhä vain ovet ovat avoinna.

– Tilaa on, tämä paikka on kaikkia varten. Tiloja voi varata käyttöön ja esittää omia ideoita, mitä haluaisi tehdä ja järjestää, Outi Nummi kannustaa.

Aitopaja poisti lokerot

Heti Navetan sisääntulossa ovesta vasemmalla aukeaa Aitopaja. Se on yhtä aikaa käsityömyymälä, kahvio, antikvariaatti ja Aitoon

Aitopaja on nyt yksi iso tila, jossa on tilaa tapahtumille. Lähinnä on tulossa Luopioisten joulunavauksen glögitupa ja käsityötori.

koulutuskeskuksen opetustila. Kukkian kädentaitajilla ja Luopioisten yrittäjillä on omat myyntiosastonsa sulassa sovussa Aitopajan oman tuotemyynnin kanssa.

Aitopaja on auki tiistaisin ja torstaisin Aitoon koulutuskeskuksen väen puolesta. Työpaja toimii samaan aikaan, kun kahvio ja myymälä ovat auki, ja torstaisin palvelee erityinen vohvelikahvila. Lauantaisin Mikkolan Navetan yhdistysväki pitää Aitopajaa auki talkootyönä.

Nykyään Aitopaja toimii ilman rajoja, sillä väliseinät on raivattu pois ja koko kokonaisuus on yhtä tilaa. Hakematta tulee mieleen entisajan maalaistalon pirtti, jossa jokainen toimitteli omia arkiaskareitaan, mutta kaikkia toimia ja ihmisiä yhdisti tila, kodin aina lämmin sydän.

– Opiskelijoiden ja opettajien on helpompi toimia tässä ja palvella asiakkaita, kun ei ole erillisiä lokeroita. Samalla käsityömyymälä sai kaivattua lisätilaa, Seppo Kääriäinen kertoo.

Outi Nummi toivoo, että yhteisen pirtin henki entisestään vahvistuisi Navetalla. Siellä kaatuu muitakin rajoja kuin väliseiniä.

Taidelainaamo Kurkistuksen valikoima kasvaa.

– Haluaisin sanoa, että tulkaa kaikki Mikkolan Navetalle! Olen riemuissani siitä, että muualta tulevat ovat löytäneet tämän paikan, ja että näyttelyihin, luennoille ja kaikenlaisiin tilaisuuksiin tullaan pitkienkin matkojen päästä. Mutta toivon, että myös paikalliset ihmiset tulisivat entistä enemmän meidän luoksemme, hän sanoo.

Outi Nummi muistuttaa, että Mikkolan Navetan kulttuuritoiminta, taidelainaamo ja näyttelyt ovat vain osa toimintaa. Aitopajan pirtinpöydän ääreen voi poiketa yksinkertaisesti kahville, niin kuin ennen maailmassa naapurin pirttiin poikettiin, kun oltiin juttuseuran tarpeessa.

 

Navetalla kysytään, miten olisi hyvä asua

Mikkolan Navetan yksi keskeinen teema on alusta asti ollut viihtyisä, ekologinen ja energiataloudellisesti järkevä maaseudun asuminen.

Luomuran Terve Talo -keskus muuttaa loppuvuoden aikana pois, mutta Mikkolan Navetta ry. on käynnistämässä parhaillaan omaa asumiseen liittyvää hanketta.

– Aihe kiinnostaa ihmisiä aina vain enemmän. Taloista, tonteista, sekä vapaa-ajan että vakituisen asumisen mahdollisuuksista kysytään meiltä jatkuvasti, Outi Nummi perustelee.

Hanke nimeltä Maaseudun uudet innovatiiviset asuinalueet pohjautuu Uuden Ajan Mummonmökit -hankkeesta sekä asunto-osakeyhtiö ViherUtopiasta saatuihin kokemuksiin. Rahoitus on vielä vailla Ely-keskuksen lopullista hyväksyntää, mutta jos kaikki menee hyvin, hanke pääsee alkamaan tämän vuoden puolella ja jatkuu toukokuun 2014 loppuun asti.

– Haluamme pitää asumiseen ja asumisympäristöön liittyvät kysymykset täällä edelleen. Nyt vain näkökulma on hiukan toinen: Luomura keskittyy rakentamisen tekniikkaan ja meidän hankkeemme painottuu asumisympäristöön kokonaisuutena, Seppo Kääriäinen selittää.

 

Lupa olla luova

Hankkeen tavoitteena on kehittää asumisvaihtoehtoja pienille, 1–3 hengen talouksille. Siten pyritään luomaan vakituisten ja vapaa-ajan asuntojen tiivis, ekologinen ja yhteisöllinen yhdistelmä.

– Maaseudulla tarjolla olevat tontit ja talot ovat enimmäkseen isoja mutta kysyntää olisi pienille asunnoille. Niissä on aika vähän vaihtoehtoja. Kaikki yksin asuvat ihmiset tai pienet perheet eivät halua muuttaa kerrostaloihin eivätkä kaikki vapaa-ajan-asukkaat halua olla kaukana kylästä ja palveluista, Seppo Kääriäinen selittää.

Toiveena on erityisesti, että uuden mallin avulla saataisiin vanhempi väestö jäämään kirkonkylälle, missä palvelut ovat lähellä ja kyläyhteisö turvana. Moni haluaisi voimien vähennyttyäkin asua omassa tuvassa oman pihamaan äärellä, jos sellainen mahdollisuus olisi tarjolla.

Mikkolan Navetalla halutaankin nyt kysyä, miten juuri sinusta olisi hyvä asua. Hankkeen runkona ovat yleisötilaisuudet ja luennot, joita järjestetään yhteistyössä Valkeakoski-opiston kanssa.

– Erityisesti toivomme palautetta vapaa-ajan asukkailta, joilla on usein loistavia kehittämisideoita. Mökeillä näkee huikeita luovia ratkaisuja, joita harvoin sovelletaan vakituisessa asumisessa, Seppo Kääriäinen sanoo.

Yleisöpalautteen ja keskustelujen perusteella luodaan kaksi kuvitteellista mallia, jotka voidaan siirtää muunnellen minne tahansa, muuallekin kuin Luopioisiin. Kylät suunnitellaan siis vain ”leikisti”, mutta niille pyritään löytämään olemassa olevat rakentamattomat alueet.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?