Pakkaslumikerros estää jäiden vahvistumisen

Viime talvena Saarikylien retkiluisteluradan teossa käytetty traktori putosi jäihin. Tänä vuonna luistinrataa ei ole päästy tekemään, koska ohuen jään päälle satoi pakkaslumikerros, jonka läpi jää ei vahvistu. Lisäksi jäälle on noussut vettä.

Järviin ei ole tullut vuosikausiin kunnon jääpeitteitä. Huonoina talvina järvet ovat jäätyneet myöhään ja jäät jääneet paikoin petollisiksi. Hyvinä talvina järvet eivät ole saaneet sen kantavampia kansia, koska jää ei ole ehtinyt vahvistua kunnolla ennen kuin päälle on satanut lumipeite.

Pakkaslumikerros on tehokas eriste, eikä jää vahvistu sen läpi paukkupakkasellakaan. Ohuen jään päälle satava lumikerros painaa jäätä niin, että vesi nousee jään ja eristävän lumikerroksen väliin, ja kulkeminen on entistä hankalampaa.

Tänä vuonna talvi tuli kerralla. Marraskuun lopussa alkanut pakkaskausi näyttää jatkuvan ainakin vuodenvaihteeseen saakka.

Siitä huolimatta jäätilanne on kehno. Pikkujärvet sekä suurten vesien rannat ehtivät jäätyä ennen joulukuun alun lumisateita. Siksi niiden jäät jäivät ohuiksi, ja monin paikoin jäälle on noussut myös vettä.

Isot selät sen sijaan jäätyivät vasta joulukuun alussa. Silloin sattui kunnon pakkasia, ja jää ehti vahvistua jopa 15-senttiseksi ennen kuin päälle satoi lunta. Siksi suurilla järvillä on poikkeuksellisesti vahvemmat jäät kuin aiemmin jäätyneillä pikkujärvillä. Selkien kantavalle jäälle on monin paikoin vaikea päästä, sillä rannoissa jäät ovat ohuemmat. Siksi jäillä on liikuttava varovaisesti.

 

Jäälatuja ja retkiluisteluratoja ei ole päässyt tekemään

Pakkaskelit ja upean talviset maisemat ovat saaneet ihmiset kyselemään jäälatujen ja luistinratojen perään.

Pakkaskeleistä huolimatta olosuhteet eivät ole olleet parhaat mahdolliset latujen teon kannalta. Pehmeää pakkaslunta on saanut tampata moneen kertaan ennen kuin reiteille on voinut lähteä latukelkan kanssa. Muutama suojapäivä olisi helpottanut ladunpohjien tekemistä.

Kuntoratojen ladut alkavat olla hyvässä kunnossa, ja myös metsissä on sen verran lunta, että maastohiihtolatuja on päästy tekemään. Pälkäneellä hiihtokunnossa ovat Onkkaalan, Aitoon ja Luopioisten kuntoradat sekä Aivujärven maastolatu.

Aivujärven hoidettu latuosuus lyhenee turvallisuussyistä. Vanhan Vendin hallin kulmalta Lahdentielle johtavaa yhdyslatua ei enää ajeta moottorikelkalla. Latua hiihdetään kuitenkin sen verran, että se saattaa silti pysyä auki.

Pääosa jääladuista pyritään saamaan kuntoon hiihtolomien alla.

– Jäät ovat sen verran heikot, että sinne ei ole vielä koneiden kanssa asiaa. Polttavin tarve on Luopioisten edustalle tehtävällä Rihanselän ladulla, sillä kuntorata on lyhyt ja mäkinen, liikuntasihteeri Petri Ketola kertoo.

Kaikki kentät ja kaukalot alkavat olla hyvässä kunnossa. Sen sijaan Saarikylien retkiluistelurataa ei ole päästy tekemään, sillä Viianperänlahden ohut jää ei kanna kunnolla edes mönkijää.

Sappeessa kaikki rinteet Kallenrinnettä ja Snow Parkin hyppyreitä lukuun ottamatta on saatu kuntoon.