Sappeessa nähdään lauantaina talven komeimmat lautatemput

Hans Kestilä vauhdissa viimevuotisessa Stars Of The Stadium -kisassa. Kuva: Krister Majander.

Lahden kisamontussa käynnistyi tällä viikolla massiivinen rakennusprojekti.

– 50 000 kiloa rakennusputkea, neljä kilometriä kakkosnelosta ja tolkuton määrä lunta, Mikko Kittelä kuvaa hyppyriä, jonka korkeuseroksi tulee 50 metriä.

Tammikuun lopussa 20 maailman huippua kilpailee jättihyppyrissä 50 000 dollarin rahapalkinnoista. Parikymmentä tuhatta katsojaa ihastelee hyppyrin äärellä, kun lautataiturit esittävät iltavaloissa parastaan.

– Myös yleisön viihtymiseen on satsattu. Kisan lomassa esiintyy huippuräppäreitä, kuten Cheek, Uniikki, Ruudolf ja Karri Koira. Lisäksi mukana on ysäritähti Basic Element sekä kovia nimiä rokkipuolelta, Kittelä kertoo.

Lahden kisa on Suomen ensimmäinen viiden tähden big air -kilpailu. Kutsukilpailu on herättänyt kovaa kiinnostusta sekä Suomessa että maailmalla.

– Pitkin maailmaa tuli kyselyitä, että eikö mukaan pääsisi mitenkään. Niinpä päätimme järjestää karsintakisan, jonka voittaja saa villin kortin pääkisaan, Mikko Kittelä kertoo.

Karsintakilpailu piti laskea lauantaina Messilässä. Tapahtuman alla alkoi näyttää kuitenkin siltä, ettei Messilän hyppyriä saada kisan arvoiseen kuntoon.

Sunnuntaina Stars Of The Stadium -järjestäjät ajoivat Pälkäneelle. Sappeen suorituspaikat nähtyään he päättivät siirtää kisan sinne.

– Sappeessa on valmiina sen tason hyppyri, jossa kisa pystytään viemään läpi. Me tuomme mukanamme kilpailijat, äänentoiston ja fiiliksen, Kittelä kuvaa työnjakoa.

 

Huikeita temppuja ja rentoa meininkiä

Lahden Stars Of The Stadium -kisassa laskevat muun muassa suomalaishuiput Petja Piiroinen, Markku Koski, Janne Korpi sekä Kanadan Antoine Trouchon, Japanin Atsushi Ishikawa ja Ruotsin Tor Lundström.

Viimeinen kisapaikka on jaossa lauantaina Sappeessa. Tiistaihin mennessä karsintakisaan oli ilmoittautunut 15 huippulautailijaa Suomesta, Ruotsista ja Yhdysvalloista.

Puolen päivän jälkeen käynnistyvän kilpailun aikataulu tarkentuu, kun lopullinen osanottajamäärä varmistuu. Lautailijat laskevat kilpailussa Sappeen hyppyristä kaksi karsintahyppyä ja kolme finaalihyppyä, joista parhaan pisteet jäävät voimaan.

Lahden kilpailun halvimmat liput maksavat 21 euroa. Sappeen karsintaa pääsee seuraamaan maksutta.

– Luvassa on huikeita temppuja, ja rentoa meininkiä. Lautailijoiden lisäksi myös tuomarit edustavat kansainvälistä huippua, tapahtumapäällikkö Mikko Kittelä kertoo.

 

 

 

Roope Tonterin taidonnäyte viime talven Stars Of The Stadium -kisassa.

Lauantain kisa avaa Sappeen kisakauden

Maan kovimman lautakilpailun karsinta tuli Sappeen järjestettäväksi hieman yllättäen. Rinnetoiminnanjohtaja Kosti Puurunen myöntää, että tapahtuman siirto Sappeeseen on samalla melkoinen tunnustus snow parkille.

– Meidän ei tarvitse tehdä hyppyreille mitään, vaan ne kelpaavat sellaisenaan huippulautailijoiden kisaan.

Sappee sai pääosan rinteistä kuntoon joulun alla. Viimeiset rinteet ja Mini-Street valmistuivat uudeksi vuodeksi.

– Iso-Streetiin kun tehdään vielä pieniä viilauksia, sitten kaikki alkaa olla valmista tämän talven osalta, Puurunen sanoo.

Lauantainen big air -kisa avaa samalla Sappeen kilpailukauden. Maaliskuun loppuun saakka rinteissä, hyppyreissä ja snow parkissa kilpaillaan jokseenkin joka viikonloppu eri suksi- ja lautalajeissa.

Lauantain Stars Of The Stadium -karsinta kilpailee Sappeen talven kohokohdan asemasta helmikuun puolivälissä järjestettävän Finnish Openin kanssa. Finnish Openissa kilpaillaan temppusuksilla Sappeen Snow Parkin hyppyreillä ja reileillä.

Slope Style on nykyisin olympialaji, ja Sappeeseen odotetaan kahden liiton huippulaskijoita. FIS:n kilpailuja kiertävät laskijat keräävät olympiapisteitä, World Touria kiertävät AFP-pisteitä.

Sappeen Finnish Openista on muotoutunut lajin merkittävin kotimainen kilpailu. Se kerää huippulaskijoita sekä Suomesta että maailmalta. Jaossa on raha- ja tuotepalkintoja.