Uinnista tulossa päälaji

Vuoden nuori urheilija Amanda Saari edustaa yleisurheilussa Tampereen Pyrintöä ja uinnissa Tampereen Työväen uimareita. Seuravalintojen takana on isojen seurojen valmennusosaaminen.

Kun Amanda Saari palkittiin vuosi sitten Pälkäneen Vuoden nuorena urheilijana, hänen päälajinsa oli vielä yleisurheilu ja kakkoslaji pikaluistelu. Nyt tärkeysjärjestys on mennyt uusiksi: Saari panostaa uintiin, josta hän innostui viimeisenä.

Uinti on armoton laji, sillä altaassa on viihdyttävä päivittäin tuntitolkulla, jos aikoo edetä huipulle. Pälkäneläinen harjoittelee kuudesti viikossa, ja parhaimmillaan treenit kestävät kolme ja puoli tuntia.

Loppiaisena 13 vuotta täyttänyt Saari on kaikissa lajeissa parhaimmillaan keskimatkoilla, joissa vaaditaan 1–3 minuutin raakaa rutistusta. Tällä kaudella hän pääsee kokeilemaan kestävyyttään entistä pidemmillä matkoilla, sillä ohjelmaan tulee 800 metrin uinti.

– Ensi kesänä SM-kisoissa voi uida 11 matkaa. Nuorempien sarjoissa on saanut osallistua vain neljälle matkalle, Harri Saari sanoo.

Tytön harrastus täyttää myös isän illat ja viikonloput, sillä harjoituksia ja kisoja riittää lähes joka päivälle.

 

Lyhyen radan kisa pieni pettymys

Amanda Saari lähti suurin odotuksin joulun alla uituihin lyhyen radan ikäkausimestaruuskisoihin. Hän oli tilastoissa sadan metrin rintauinnissa neljänneksi nopein. Saari laskettiin etukäteen finalistien joukkoon myös 100 ja 400 metrin vapaauinnissa. Odotetut mitalit jäivät kuitenkin haaveeksi, sillä kisojen alla harjoiteltiin liikaa, eikä kuntohuippu osunut kohdilleen.

Kauden parhaaksi uintisaavutukseksi jäi sadan metrin rintauinnin neljäs tila kauden pääkisassa, pitkän radan ikäkausimestaruuskisassa.

Ahkeran uintitreenin ansiosta Amanda Saaren fysiikka on sellaisessa kunnossa, että hän pärjää yleisurheilussa ja pikaluistelussa melko vähällä lajiharjoittelulla. Talven aikana hän aikoo käydä kokeilemassa tasoaan sekä yleisurheilun hallikisoissa että pikaluistelukisoissa.

Nuorten luistelijoiden kauden pääkisa Hopealuistinfinaali kilpaillaan tammikuun viimeisenä viikonloppuna Valkeakoskella. Sitä ennen Saari hioo vauhtiaan muutamissa pienemmissä kisoissa.

Pälkäne on tarjonnut pikaluisteluun jälleen tänä talvena mainiot harjoituspuitteet. Urheilukentälle saatiin jää paljon ennen kuin esimerkiksi Valkeakoskelle. Kotikentällä luistelurata on kuitenkin alimittainen. 400 metrin rataan pälkäneläisluistelija hakee tuntumaa Kangasalla ja Pyynikillä.

Viime talvena Amanda Saari oli ikäluokkansa kakkosluistelija Suomessa. Hopealuistinfinaalin hopeafinalisti pääsi mukaan myös maaotteluun. Jos luistin kulkee edellisvuosien tapaan, tänä vuonna on edessä maaottelureissu Norjaan.