Finnish Openissa mennään täysillä

– Jos itsestä tuntuu että ei uskalla, niin Joona sanoo aina, että kyllä sä sen vedät ja sillon on hypyt yleensä on hyvin mennytkin, Ville Vuori kuvailee laskukaveriaan. Kuva Joonas Eloranta.

Europa Cup -statuksen saanut Sappee Finnish Open slopestyle-kisa on tällä hetkellä puheenaihe numero yksi newschool -laskija Ville Vuorella ja Joona Hakalalla. Finnish Open on helmikuun puolessa välissä kisattava, Pälkäneen historian merkittävin urheilutapahtuma, jossa käydään slopestylen Euroopan cupin osakilpailu. Sappeen Snow Parkiin kokoontuu silloin maailman kovimpia freestyle-laskijoita.

Kookos Newschool -seuraa edustavat Vuori ja Hakala aloittivat kautensa lokakuussa Sveitsissä Saas Feen hiihtokeskuksessa. Keskus sijaitsee Sveitsin Alppien korkeimpien vuorien juurella Valais’n laaksossa.

– Säät eivät oikein suosineet reissussa, mutta ne päivät, kun päästiin laskemaan, olivat tosi hyviä. Reissu antoikin hyvän potkun kaudelle, kangasalalainen Hakala kertoo.

Kautta on ollut hyvä jatkaa runsaslumisessa kotimaassa myös Sveitsin reissun jälkeen. Temput ja laskut kulkevat hyvin.

– Mäessä on tullut käytyä paljon enemmän kuin viime vuonna. Olen käynyt Sappeessa ja Rukalla laskemassa, pälkäneläinen Vuori sanoo.

Viime vuoden nahkeasta lumitilanteesta huolimatta viime kausi oli molemmille erittäin hyvä. Ville Vuori tuli valituksi edustamaan Suomen joukkuetta Jyväskylässä pidettyyn Angry Birds FIS Freestyle Ski World Cupiin.

– Valinta joukkueeseen tuli ihan yllätyksenä. Omalta osaltani kisa ei kuitenkaan mennyt kovin hyvin, ja sijoitus ei ollut ihan niin hyvä mitä olisi voinut toivoa. Oli kuitenkin tosi hieno kokemus päästä edustamaan Suomea Laajavuoren kisoihin.

Hakalan huippuhetkiä oli sijoittuminen viime vuoden Sappee Finnish Openissa slopestylen yhteispisteissä sijalle kahdeksan. Hän sai kisan myötä parhaana paikallisena laskijana myös paikan Sappeen Snow Park -tiimistä.

– Se oli kovatasoinen kilpailu ja sain vielä tiimistäkin paikan, niin hieno juttu. Viime kausi oli paras kauteni tähän mennessä. Kehityin tosi paljon ja meni älyttömän hyvin.

 

Kruunaus olympialajiksi lisää nälkää

-Me kuvaamme myös videoita oman extremevideoita tuottavan FLF-projectin kanssa. Syksyllä olisi tarkoitus saada ulos pidempää videopätkää, Joona Hakala kertoo. Kuva Joonas Eloranta.

Nopeasti suosiotaan kasvattava suksislopestyle nähdään uutena lajina ensi vuonna Sotšin talviolympialaisissa. Slopestyle on erittäin potentiaalinen menestyslaji suomalaisille. Sappee Finnish Open on yksi kolmesta FIS:n slopestylen Eurooppa cupin kilpailusta, joten Pälkäneellä kamppaillaan arvokkaista pisteistä olympialaisia ajatellen.

Valinta olympialajiksi on lisännyt myös Vuoren ja Hakalan halua treenata. Molempien unelma on päästä olympialaisiin joku päivä laskemaan. Joona Hakala kertoo, että valinta olympialajiksi jakaa myös mielipiteitä.

– Se tuo lajille paljon näkyvyyttä, laji tulee tutuksi ja julkisuuden kautta saa sponsoreita. Siinä on kuitenkin kääntöpuolikin, ja toivon kisakriteeriksi sitä, että hypyt saavat pysyä mahdollisimman luovana niin kuin tähänkin asti, Joona tarkentaa.

Olympialaisiin on kuitenkin vielä matkaa, ja Vuori sekä Hakala laskevat kisan kerrallaan. Nuoret miehet ovat mielissään siitä, että Sappee on lähtenyt mukaan järjestämään Finnish Open slopestylekisaa.  Tänä vuonna kisan saama Europa Cup -status ei tuo pojille mitään erityistä lisäjännitystä. Vuori toivoo, että hän saisi tehtyä ehjiä laskuja. Joona Hakala uskoo puolestaan finaalipaikkaan ja tavoittelee mitalisijoja.

Finnish Open alkaa Sappeessa perjantaina 15. helmikuuta, jolloin käydään alkuerät. Niistä itsensä jatkoon raivanneet osallistuvat lauantain semifinaaleihin. Kisan voittaja ratkaistaan lauantain finaaleissa. Finaalin jälkeen tapahtumakeskus Huipun edessä on vielä erittäin yleisöystävälliset iltajamit, joissa kilpailijat esittävät niitä temppuja, joita heillä jää kisassa takataskuun. Tänä vuonna alue tullaan valaisemaan aiempia vuosia näyttävämmin.

Vuori mainitsee hyppybravuurinsa olevan flatspin 540. Hakala on saanut tällä kaudella onnistumaan sveitsi tonni -hypyn, jota ei ole vielä kovin paljon nähty Suomessa. Nuoret taiturit ovat kumpikin kuitenkin sitä mieltä, että hyppyjä on vaikea – ja osittain jopa turhakin – selittää. Niitä pitää ehdottomasti mennä katsomaan paikan päälle.

 

Finnish Open slopestyle-kilpailu Sappee Snow Parkissa 15–16.2.2013