Luontoteemalla leikittelyä

Luopioisten taidekesä tuo Mikkolan tilan pihapiiriin moninaisen valikoiman taidetta. Esillä on lähiseudun taiteilijoiden töitä, ja tarjontaa maustaa muutama pääkaupunkiseudun taiteentekijä sekä yksi ulkomainen vahvistus. Luontoteemalla leikittelevät näyttelyt kutsuvat yleisön astumaan sisään Navettakalleriaan, luhtiaittoihin ja jyvämakasiiniin. Kesänäyttelyn järjestävät Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry, Muodonmuutoksia ry sekä taiteilijat.

 

Kuvaava kulttuurijohtaja

Taina Sahlander, sarjasta Käsitys muistoista. Sahlanderin runollisista kuvista koottu yksityisnäyttely on esillä Navettakalleriassa kesäkuussa.

Taidekesän aloittaa kesäkuussa Navettakallerian valokuvanäyttely Mykkä kosketus. Tamperelainen Taina Sahlander tuo valokuviaan ensimmäistä kertaa julkisesti esille. Sydänhämäläiset tuntevat kuvaajan parhaiten Kangasalan kulttuurijohtajana.

– Valokuvaus merkitsee minulle ennen kaikkea hetkeen pysähtymistä ja täydellistä keskittymistä. Hidastan aikaa ja ihmettelen, ympäristön hälyt ja ajantaju katoavat. Hetki on minun, eikä kukaan voi sitä varastaa. Huumaannun onnekkaiden sattumien löytämisestä, kuvailee Taina Sahlander työskentelyään.

Sahlander pyrkii löytämään muotoja ja rakenteita, jotka johdattavat katsojan ehkä ristiriitaisiinkin tunnekokemuksiin, lapsuuden muistoihin, vanhoihin kotipaikkoihin, elämän rajallisuuteen ja mieleen porautuneisiin äänimaisemiin. Näyttelyn valokuvat ovat vuosilta 2009–2012.

Mykkä kosketus on esillä Navettakalleriassa 4.6.–29. kesäkuuta.

 

Kokemuksen runoutta jyvämakasiinissa

Jyvämakasiinissa on kesäkuun ajan esillä Jari Antilan ja Tapio Holopaisen taidetta. Näyttelyn nimi on Taidesatoa.

– Minulle maalaus on visuaalista runoutta ja värit elämän sisältö. Kuvakieleni seuraa rakennettua miljöötä, missä viivat ovat suoria ja rajat jyrkkiä. Ne kuvaavat miljöötä, johon kuuluu eriväristen merkkien symbolinen kirjo ja kuva-aiheiden jatkuva toisto, Tapio Holopainen esittelee.

Antila käyttää materiaaleinaan puuta ja metallia. Teokset edustavat ekspressionismia, jonka ideana on välittää tunne ja muistikuva jostain koetusta tai nähdystä asiasta.

Antila kertoo pyrkivänsä ilmentämään teoksillaan hetkellisiä elämäntiloja, jotka vaihtelevat metallinkovasta herkkään linnun lentoon.

 

Arjen huoneissa ja luonnon helmassa

Heinäkuun taiteilijat Pirjo Kuulusa, Marjo Wassman ja Raili Rannikko ammentavat innostuksensa luonnon ilmiöistä ja värien ilmaisuvoimasta. Näyttelyt ovat avoinna 3.–31.7. Navettakalleriassa ja aitoissa.

Mänttäläisen kuvataiteilijan Pirjo Kuulusan teema on Valo. Näyttely esittää läpileikkauksen Kuulusan akryylimaalauksista.

Vantaalla asuvan Marjo Wassmanin näyttelyn nimi on Lähellä metsää ja liikkuvaa vettä.

– Vuodenkierron valon vaihtelu ja rytmi vie minut mukanaan lähelle metsää ja liikkuvaa vettä. Väri on töissäni voimakkain tekijä, muut elementit mukautuvat siihen, kertoo Marjo Wassman, jonka työt ovat esillä luhtiaitoissa.

Yhdessä aitassa on esillä Ruovedellä asuvan Raili Rannikon töitä. Katson maalaismaisemaa -näyttely sisältää öljyväri- ja akryylimaalauksia vuosilta 2009–2013.

Rannikollakin on aiheena luonto eri vuodenaikoina – värien ja valon vaihtelut innostavat jatkuvasti.

 

Kaupunkimetsän silkkinen kosketus

Juha Allan Ekholm, sarjasta Night Trip – Yöreissu. Päiväkirjanomaiset välähdykset yöllisistä kohtaamisista lähiöbusseissa ja yölinjoilla nähdään Mikkolan jyvämakasiinissa heinä-elokuussa. Kuvat ovat osa valokuvataiteilijoiden ryhmänäyttelyä, joka tuo eteemme näkymiä nykyhetken sosiaalisesta todellisuudesta.

Jyvämakasiinissa on 3.7.–10.8. esillä valokuvataidetta. Arjen huoneet – kesäsirkusta -näyttelykokonaisuuden  valokuvaajat ovat Juha Allan Ekholm, Maikki Kantola ja Hans Viebrock.  He ovat osa yhteisöllistä ja sosiaalista taideprojektia, joka muun muassa valottaa tamperelaisen arjen reunailmiöitä ja avaa polkuja arjen näkymiin. Näytteillä olevat teokset ovat sarjoista Night Trip, Outoja hedelmiä ja Onnen hippuja.

Elokuussa Mikkolan Navetalla sukelletaan kaupunkimetsään. Yhdysvaltalaisen Dotti Cichonin näyttely Urban Forest on avoinna Navettakalleriassa 3.–31.8..

– Olen antanut teokselleni nimeksi Urban Forest, kaupunkimetsä. Installaatio koostuu arkkitehtonisista kuvaelementeistä, jota on painettu silkkikankaalle. Katsojat kävelevät tilassa riippuvien kuvien keskellä aivan kuten he kävelisivät pilvenpiirtäjien välissä New Yorkissa tai San Franciscossa; tarkoitus on samalla herättää tunne metsässä kävelemisestä, kuvailee Dotti Cichon, joka on aiemminkin esitellyt töitään Luopioisissa.

– Haluan myös herättää ajatuksia siitä, miten metsät ja hedelmätarhat korvataan rakennuksilla. Tämä on maailmanlaajuinen ilmiö, ja siksi näyttelyni kuvat ovat peräisin monesta maasta.

Luhtiaitoissa nähdään elokuussa tamperelaisen kuvataiteilijan ja runoilijan Tiina Poutasen töistä koottu näyttely Mammuttiaro ja muut jääkauden jälkeläiset.

– Näyttelyteokseni liikkuvat vapaan taiteen ja käyttötaiteen rajamailla. Osa töistä tulee taidekuviksi tiedettä popularisoivaan kirjaan Jääkauden jälkeläiset, jonka aihepiiri on omien kiinnostuksenkohteideni top kympissä kärkisijoilla, Tiina Poutanen kertoo.